Het boze oog

“Mensen met fronsende wenkbrauwen die in het midden bij elkaar komen, die hebben het – en mensen met blauwe ogen natuurlijk” (Dinner with Persephone – Patricia Storace)

Veel Grieken geloven heilig in het bestaan van het ‘boze oog’. Word je plotseling ziek,krijg je ineens barstende hoofdpijn of heb je heel veel pech? Grote kans dat je matiasmeni bent. Iemand heeft je het boze oog gegeven.

matiaVaak is de overbrenger van het ongeluk zich er niet van bewust. Volgens een bijgeloof kan het boze oog bijvoorbeeld verpakt zitten in een compliment. Een compliment kan afgunst verbergen, is de gedachte, waardoor de jaloezie wordt overbracht. Kinderen, knappe mensen en dieren lopen het grootste risico, maar ook nieuwe huizen of auto’s kunnen op deze manier het boze oog krijgen.

Gelukkig bestaan er bezweringen om het kwaad af te wenden. Drie keer op de grond spugen (of “ftou, ftou, ftou” zeggen) na een compliment is dé remedie om het boze oog te verdrijven. Of om te voorkomen dat je zelf per ongeluk het boze oog over iemand afroept.

Ben je vergeten op de grond te spugen of heeft het onverhoopt niet geholpen? Geen nood; sommige yiayia’s kunnen de vloek onschadelijk maken. De oude dame in kwestie kijkt eerst of er inderdaad sprake is van een matiasmeni. Dat doet ze door een lepel olijfolie in een glas water te laten vallen. Lost de olie op, dan is de ongelukkige inderdaad ten prooi gevallen aan het boze oog. Met wat gebedjes, spugen op de grond en het sprenkelen van wijwater is het kwaad zo afgewend.

Een andere manier om het boze oog tegen te gaan is het dragen van een blauw glazen oog, een mataki, als amulet. Of door gewoon niet teveel op te scheppen over je rijkdom of gezondheid.

Zelf ben ik niet bijgelovig. Zonder problemen loop ik onder een ladder door, aai ik zwarte katten die mijn pad kruisen en stap ik op vrijdag de dertiende in een vliegtuig. Maar in mijn zak zit altijd een matiaki. Voor de zekerheid.

9 Responses to Het boze oog

  • Anna schreef:

   Grappig om te lezen. Echter heet het “Mataki” (niet Matiaki) Mataki betekent oogje. En je bent “Matiasmeni” als vrouw, en “Matiasmenos” als man 😉 Of je zegt “exeis mati”, oftewel “je hebt het oog”. Groeten, Anna

 1. […] maken moeders een simpel armbandje van rood en wit garen – soms ook met een blauw oogje (matia) er aan. Het gevlochten armbandje zou kinderen bescherming moeten bieden tegen de stralen van de […]

 2. […] je ineens barstende hoofdpijn? Grote kans dat je ‘matiasmeni’ bent: iemand heeft je het boze oog gegeven. Uit recent onderzoek van de Griekse Vereniging voor […]

 3. […] blijkbaar een punt van om de (klein)kinderen in maart een martaki om te doen, vaak voorzien van een mati, een lichtblauw oogje, om hen zo een goeie gezondheid te garanderen. Nobele mensen, de Grieken. Zo […]

 4. Nl schreef:

  Het klopt inderdaad bescherm je goed als een persoon met blauwe ogen een compliment geeft.

  Zo gaf iemand met blauwe ogen een compliment dat mijn ketting mooi is en niet een minuut voorbij en het was stuk gegaan.
  Ik weet dat dit met alles zo is, als je geen blauwe ogen bezit moet je goed uitkijken geloof het of niet het is zo.

  bruine ogen tegen blauwe ogen wel
  groene ogen tegen blauwe ogen wel

  blauw ogen tegen blauwe ogen ervaren dit niet.

 5. Rosanne schreef:

  Het heeft helemaal niets met bijgeloof te maken maar meer met religie. Vind dit een beetje denigrerend klonken tegenover gelovigen om het neer te zetten als ‘bijgeloof’.

  • Natascha schreef:

   Wat is er dan precies denigrerend aan? Bijgeloof is gewoon het idee dat bepaalde dingen geluk of ongeluk brengen (zoals bijvoorbeeld klavertjes vier, hoefijzers, zwarte katten of vrijdag de 13e). Religie heeft daar niets mee te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: