Acropolismuseum herdenkt Lord Byron

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Lord Byron wordt door de Grieken gezien als held en symbool van de buitenlandse hulp tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd. Er zijn allerlei straten naar hem vernoemd en standbeelden voor hem opgericht. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat de beroemde Britse dichter (en Filhelleen) zijn laatste adem uitblies in Messolóngi.

Het Acropolismuseum eert Lord Byron in zijn 200e sterfjaar met een kleine, symbolische tentoonstelling waarin een link wordt gelegd met de Parthenon Marbles. Centraal in de tentoonstelling staat het originele paspoort van Byron: een authentieke sultanistische firman (islamitisch koninklijk mandaat of decreet), waarmee hij over het grondgebied van het Ottomaanse rijk kon reizen.

Ook is het schilderij ‘Exodus uit Messolonghi’ (1827) van Louis Joseph Toussaint Rossignon te zien, net als een korte biografie en fragmenten uit Byron’s gedichten.

Tegenstander van Lord Elgin

Byron was een felle tegenstander van Lord Elgin, die in 1801 marmeren delen van het fries van het Parthenon verwijderde nadat hij die voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. Lord Byron hekelde de acties van Elgin in zijn gedicht “The Curse of Minerva” (1811) en in Canto II (strofe XI-XV) van “Childe Harold’s Pilgrimage” (1812-1818).

Begin 19e eeuw groeide de West-Europese sympathie voor Griekenland. Filhellenen uit heel Europa kiezen openlijk de kant van de Grieken tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Byron is één van hen. In 1923 vertrekt hij vanuit Italië naar het Griekse eiland Kefalonia. Uiteindelijk belandt hij begin 1824 in het belegerde Messolóngi. Byron meldt zich aan als vrijwilliger, maar op 19 april bezwijkt hij aan de malaria.

Het verhaal gaat dat Byrons laatste woorden over Griekenland gingen: “Ik gaf haar mijn tijd, mijn gezondheid, mijn aanwezigheid, en nu geef ik haar mijn leven. Wat had ik nog meer kunnen doen?”

Cheque van 4000 pond

In 2021 kwam in de Griekse staatsarchieven een cheque uit 1823 boven water, gericht aan Griekse onafhankelijkheidsstrijders. De cheque van 4000 pond was uitgeschreven door Lord Byron, die stelde dat het bedrag moet worden betaald aan Giovanni Orlando, een vertegenwoordiger van de voorlopige regering.

Het geld was bedoeld om in noodsituaties te voorzien – met name de financiering van een vloot om Messolóngi te beschermen tegen de belegering van Ottomaanse Albanezen.


De tentoonstelling “Het Parthenon en Byron: ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum sinds de dood van Byron” is van 26 april t/m 31 augustus 2024 te bezichtigen op de begane grond van het Acropolismuseum in Athene

Voor een bezoek aan de tentoonstelling is geen ticket nodig


1 Responses to Acropolismuseum herdenkt Lord Byron

  1. […] Acropolismuseum herdenkt Lord Byron […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.