Hoe Lord Byron een Griekse held werd

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Griekenland in opstand kwam tegen de Ottomaanse overheersers. Onlangs dook in de Griekse staatsarchieven een cheque uit 1823 van 4000 pond op, gericht aan Griekse onafhankelijkheidsstrijders. De cheque werd uitgeschreven door de Britse dichter Lord Byron.

Hij stelt op de cheque dat het bedrag moet worden betaald aan Giovanni Orlando, een vertegenwoordiger van de voorlopige regering. Het geld was bedoeld om in noodsituaties te voorzien – met name de financiering van een vloot om Messolóngi te beschermen tegen de belegering van Ottomaanse Albanezen.

  • Classicus Eric Moormann legt in het radioprogramma OVT uit wat de jonge Britse dichter in het verre Griekenland te zoeken had. Luister hier naar het fragment (duur: 10 minuten)

Begin 19e eeuw groeide de West-Europese sympathie voor Griekenland. Filhellenen uit heel Europa kiezen openlijk de kant van de Grieken tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Byron is één van hen. In 1923 vertrekt hij vanuit Italië naar het Griekse eiland Kefalonia. Uiteindelijk belandt hij begin 1824 in het belegerde Messolóngi. Byron meldt zich aan als vrijwilliger, maar op 19 april bezwijkt hij aan de malaria.

Byron wordt door de Grieken nog steeds gezien als held en symbool van de buitenlandse hulp tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd. Er zijn allerlei straten naar hem vernoemd en standbeelden voor hem opgericht.


Lees meer in het speciale Parakalo Dossier: 200 Jaar Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821 – 2021)


2 Responses to Hoe Lord Byron een Griekse held werd

  1. […] Hoe Lord Byron een Griekse held werd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: