Persvrijheid Griekenland maakt vrije val

persvrijheid krantenDe persvrijheid in Griekenland is vorig jaar opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit het jaarrapport van Reporters zonder Grenzen.

Reporters zonder Grenzen maakt elk jaar de Press Freedom Index, een ranglijst van 180 landen volgens de mate van persvrijheid. Griekenland zakte 14 plaatsen, van nummer 84 naar 99. Een ‘duizelingwekkende val van ’s werelds oudste democratie’, aldus het rapport. Van alle EU-landen scoort alleen Bulgarije slechter.

De persvrijheid in Griekenland heeft de afgelopen jaren een vrije val gemaakt. Sinds 2009 (35e) zakte het land ruim zestig plaatsen op de Press Freedom Index, in 2002 stond Griekenland nog op plaats negentien van de ranglijst.

Volgens Reporters Zonder Grenzen is de afname van persvrijheid in Griekenland een gevolg van de economische crisis en de opmars van het populisme. Journalisten waren regelmatig het slachtoffer van lichamelijk geweld door leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

Ook de sluiting van de publieke omroep ERT door premier Samaras draagt bij aan de slechte ranking van Griekenland, aldus het rapport.

Nederland staat op de tweede plaats in de Press Freedom Index, achter Finland dat voor het vierde jaar op rij bovenaan staat. Noorwegen is de nummer drie. Helemaal onderaan de lijst staan Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea.

1 Responses to Persvrijheid Griekenland maakt vrije val

  1. […] persvrijheid in Griekenland is vorig jaar opnieuw afgenomen. Journalisten waren regelmatig het slachtoffer van […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.