Aanslag bij woning president Hooggerechtshof

Een agent die de residentie van de president van het Hooggerechtshof bewaakte, is gewond geraakt toen onbekende personen een benzinebom tegen de wachtpost gooiden.

Volgens de politie gebeurde de aanval bij de woning in de buitenwijk Papagou, in het noorden van Athene, rond 00.45 uur. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

De 42-jarige agent werd met tweedegraads brandwonden aan zijn gezicht en handen overgebracht naar een nabijgelegen militair hospitaal. Een patrouillewagen die buiten geparkeerd stond ging in vlammen op.

Moorddadige aanval

De persvoorlichter van de Griekse politie, Konstantina Dimoglidou, zei dat er voortdurend toezicht is op het gebouw en dat er regelmatig wordt gepatrouilleerd. De daders hebben blijkbaar de bewegingen van de agent in de gaten gehouden, denkt ze. “Ze gooiden een molotovcocktail naar hem om hem levend te verbranden. Het is duidelijk een moorddadige aanval”, zei Dimoglidou.

Het is niet duidelijk of de aanval gericht was op de agent of op de president van het Hooggerechtshof, Ioanna Klapa, die door hem werd bewaakt. Die tweede optie lijkt het meest voor de hand te liggen. In het verleden zijn vaker rechters bedreigd in Griekenland: in februari werd nog een bombrief bezorgd bij een rechter van het gerechtshof in Thessaloniki.

Rechters laten zich niet intimideren

De Vereniging van Rechters en Officieren van Justitie stelt in een verklaring dat criminele acties tegen rechterlijke functionarissen de democratische werking ondermijnen. “Ze willen een klimaat van angst en spanning binnen de rechterlijke macht creëren. Maar ze zullen hun doel niet bereiken. Rechters laten zich niet afschrikken bij het uitoefenen van hun taken.”

Regeringswoordvoerder Pavlos Marinakis veroordeelde de aanval: “Onze democratie en haar pijlers, zoals de rechterlijke macht en haar functionarissen, zullen niet worden geïntimideerd.” Hij voegde eraan toe dat de arrestatie van de daders een absolute prioriteit is.

1 Responses to Aanslag bij woning president Hooggerechtshof

  1. […] Aanslag bij woning president Hooggerechtshof […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.