Verband tussen fabrieksbrand en schoolvergiftiging onderzocht

De autoriteiten onderzoeken een mogelijk verband tussen een brand in een voedselfabriek en een geval van massale voedselvergiftiging bij basisschoolleerlingen in Lamia.

Zeker vijftien kinderen vertoonden tien dagen geleden symptomen van voedselvergiftiging. Vier van hen en één leerkracht werden vanwege ernstige klachten behandeld in een ziekenhuis. Ze kregen klachten na het eten van een maaltijd op school.

Volgens lokale media ging het om pasta met gehakt. De maaltijd was afkomstig van een cateringbedrijf dat de opdracht heeft gekregen om schoollunches uit te delen aan verschillende basisscholen in de stad Lamia. Lokale nieuwssite lamianow.gr meldt dat er 63 gevallen van voedselvergiftiging op 7 basisscholen zijn geregistreerd.

Staphylococcus-bacterie

De verantwoordeljke cateraar heeft monsters van de maaltijd, waarvan 2033 porties waren bereid, ingezonden voor laboratoriumanalyse. Het laboratorium van de Nationale Volksgezondheidsorganisatie in Thessalië trof in tien voedselmonsters de Staphylococcus-bacterie aan. Dit is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Op 19 mei, enkele dagen na de massale voedselvergiftiging, werd de fabriek van Giannitsis Logistics in Lamia volledig verwoest door een brand. De brand werd pas laat gemeld door een ooggetuige en de helft van de beveiligingscamera’s zou zijn vernietigd. Dat wekte argwaan, ook omdat de Griekse Voedselautoriteit (EFET) op 20 mei een inspectie bij het cateringbedrijf zou uitvoeren.

Klachten over de maaltijden

De eerste klachten over schoolmaaltijden in Lamia werden al in mei 2023 ingediend. Die klachten gingen over haren in het eten, stukjes plastic in de verpakking, kleine porties en groenten (broccoli en bloemkool) die niet goed waren gekookt.

“Ouders klaagden over de geur van het eten, het uiterlijk ervan, over pakjes die al een beetje open waren, maar we letten er niet echtop, omdat we dachten dat een kind buiten de schoollunch iets anders had gegeten en zich daar een beetje ziek voelde”, zei een ouder tegen lokale media.

Update 27/05: Uit onderzoek van de brandweer zou zijn gebleken dat de brand in de voedselfabriek in Lamia werd aangestoken. De officier van justitie is op de hoogte gebracht van de voorlopige bevindingen en het onderzoek is nog gaande.

Volgens CNN Greece heeft het bedrijf ook vlak voor de brand een e-mail gestuurd aan de verzekeringsmaatschappij met het verzoek om de vergoeding bij brand te verhogen

1 Responses to Verband tussen fabrieksbrand en schoolvergiftiging onderzocht

  1. […] Verband tussen fabrieksbrand en schoolvergiftiging onderzocht […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.