‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’

Na de moord op de 28-jarige Kyriaki Griva begin deze maand voor de deur van een politiebureau door haar ex-partner is er in Griekenland volop aandacht voor partnergeweld en femicide.

De nationale politie kondigde aan dat er nieuwe maatregelen worden ingevoerd bij het behandelen van meldingen van huiselijk geweld. En Minister voor Burgerbescherming Michalis Chrisochoidis benadrukte dat agenten gebruik moeten maken van een speciaal handboek over de behandeling van gevallen van huiselijk geweld.

De 33 pagina’s tellende handleiding, die de krant Kathimerini heeft ingezien, werd in oktober 2022 uitgereikt aan politieagenten in het hele land. Maar over de definitie van huiselijk geweld die daarin wordt gehanteerd is niet iedereen het eens.

Klappen, krassen en kneuzingen

Krassen, klappen en blauwe plekken op armen en benen vallen wettelijk gezien niet in de categorie huiselijk geweld, tenzij ze het gevolg zijn van aanhoudend gedrag. Dat staat volgens Kathimerini in het handboek huiselijk geweld van de Griekse politie.

“Als er melding wordt gemaakt van een lichamelijk letsel dat gering is (bijvoorbeeld schrammen, harde klappen, kneuzingen aan handen en voeten), zal aan het slachtoffer worden gevraagd of het om het eerste geval van fysiek geweld gaat”, staat in het document.

Als dit niet het geval is, moet het slachtoffer aangeven waar, wanneer en onder welke omstandigeheden de eerdere incidenten plaatsvonden. Ook moet de agent volgens de handleiding vragen of er destijds aangifte van is gedaan.

‘Aanklager kan sommige incidenten negeren’

Een politiebron die contact opnam met de krant zei te vrezen dat de politie of openbare aanklagers door deze definitie sommige incidenten van huiselijk geweld kunnen negeren.

“Als ik het met een zuiver geweten indien als een geval van huiselijk geweld, zodat strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld en beschermende maatregelen kunnen worden genomen, kan de aanklager het incident alsnog afdoen als een licht geval van lichamelijk letsel of verbaal geweld”, zei hij.

Volgens Kathimerini zijn sinds 2020 in Griekenland minstens 80 vrouwen vermoord door mannen die ze kenden.

“Politieauto’s zijn geen taxi’s”

Kyriaki Griva

Kyriaki Griva was naar het politiebureau gekomen om te melden ze dat haar 39-jarige ex-partner bij haar huis had zien rondhangen en dat ze voor haar leven vreesde. Ook vroeg ze om een escorte naar huis. De dienstdoende agent adviseerde haar het noodnummer van de politie te bellen.

Uit het vrijgegeven telefoongesprek met het alarmnummer blijkt dat de politie weigerde haar naar huis te begeleiden. “Mevrouw, politieauto’s zijn geen taxi’s”, was de reactue van de agent. Direct daarna klinkt er geschreeuw als de vrouw door haar ex wordt doodgestoken. Daarna verwondde de dader zichzelf met het mes.

In verband met de moord op Griva zijn zes agenten van het Atheense districtspolitiebureau Agioi Anargyroi op non-actief gesteld. De 39-jarige dader is in afwachting van zijn proces naar een psychiatrische afdeling van de gevangenis overgebracht. Hij heeft daar een zelfmoordpoging gedaan.

4 Responses to ‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’

  1. […] ‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’ […]

  2. […] ‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’ […]

  3. […] ‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’ […]

  4. […] ‘Slaan en blauwe plekken zijn geen huiselijk geweld’ […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.