Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Sinds 2020 zijn in Griekenland minstens 80 vrouwen vermoord door mannen die ze kenden. De laatste femicide in deze reeks is de moord op de 28-jarige Kyriaki Griva, die deze week door haar ex-partner werd doodgestoken buiten het Atheense districtspolitiebureau Agioi Anargyroi.

De moord heeft veel losgemaakt in Griekenland. Niet alleen omdat er opnieuw een vrouw slachtoffer is geworden van (ex-)partnergeweld, maar ook vanwege de rol van de politie. Griva zocht hulp bij het politiebureau, maar werd daar afgewimpeld waarna ze buiten werd doodgestoken.

Minister voor Burgerbescherming Michalis Chrisochoidis hield gisteren een online bijeenkomst met ruim 2500 politieagenten. Daarin vroeg hij hen om iedere melding van huiselijk geweld te benaderen alsof het hun eigen probleem was en zich te verplaatsen in de slachtoffers.

“Burgers willen en moeten zich veilig voelen als ze bij ons komen”, zei Chrisochoidis. “We zijn verplicht onze best te doen om vrouwen een veilig gevoel te geven en ervoor te zorgen dat ze, als ze het politiebureau verlaten, ook veilig blijven.”

Betere aanpak van huiselijk geweld

De minister zei ook dat agenten gebruik moeten maken van een speciaal handboek over de behandeling van gevallen van huiselijk geweld dat in 2021 is uitgegeven.

De nationale politie kondigde aan dat er vier nieuwe maatregelen worden ingevoerd bij het behandelen van meldingen van huiselijk geweld. Zo moet er meer en beter toezicht komen op de meldingen binnen de politie. Een hogere functionaris zal benoemd worden als toezichthouder.

Ook moet aan elk slachtoffer veilig vervoer en huisvesting op een veilige plek worden aangeboden totdat het gevaar van levensbedreiging geweken is. Er komen 45 nieuwe bureaus voor huiselijk geweld bij in Griekenland en het gebruik van een ‘paniekknop’ moet uiterlijk eind mei landelijk zijn uitgebreid.

Muzikaal protest tegen moord op Kyriaki Griva

Leerlingen van de Muziekschool van Ilion in het westen van Athene hielden gisteren een muzikaal protest buiten het politiebureau van Agioi Anargyroi. Ze zongen liedjes die ze zelf hadden gecomponeerd over de moord op de 28-jarige Kyriaki Griva.

Veschillende leerlingen hadden hun handpalmen met rode verf beschilderd en hielden die omhoog om aan te geven dat Griva het vijfde slachtoffer van femicide was sinds begin dit jaar. Op een spandoek stond: “De patrouillewagen is geen taxi. Geen vrouw alleen.”

Kyriaki Griva

“Politieauto’s zijn geen taxi’s”

Kyriaki Griva was naar het politiebureau gekomen om te melden ze dat haar 39-jarige ex-partner bij haar huis had zien rondhangen en dat ze voor haar leven vreesde. Ook vroeg ze om een escorte naar huis. De dienstdoende agent adviseerde haar het noodnummer van de politie te bellen.

Uit het vrijgegeven telefoongesprek met het alarmnummer blijkt dat de politie weigerde haar naar huis te begeleiden. “Mevrouw, politieauto’s zijn geen taxi’s”, was de reactue van de agent. Direct daarna klinkt er geschreeuw als de vrouw door haar ex wordt doodgestoken.

In verband met de moord op Griva zijn zes agenten van het Atheense districtspolitiebureau Agioi Anargyroi op non-actief gesteld. De 39-jarige dader is in afwachting van zijn proces naar een psychiatrische afdeling van de gevangenis overgebracht.

Vrouw in Patras springt uit raam

Vandaag dook een video op waarin te zien is dat een vrouw uit het raam springt van haar tussenwoning in de havenstad Patras om te ontsnappen aan haar gewelddadige partner.

In de video is de vrouw te horen terwijl haar partner haar aanviel. Buren, die de commotie hoorden, verzamelden zich buiten het appartement en brachten de vrouw door haar in veiligheid nadat ze op de stoep belandde.

Volgens lokale media werd de man enkele uren later gearresteerd wegens een verkeersovertreding. Hij werd kort daarna vrijgelaten, waarna hij terugging naar het huis van de vrouw en geld eiste. De politie werd opnieuw ter plaatse geroepen en arresteerde de man voor de tweede keer.

Arrestatie om bedreiging ex-partner

Een 53-jarige man is gisteren gearresteerd wegens huiselijk geweld en het bedreigen van zijn ex-partner. Het 51-jarige slachtoffer had een klacht ingediend bij een politiebureau in Athene, waarin stond dat ze van plan was naar Arcadia te reizen en dat haar voormalige partner een dreigmail had gestuurd waarin hij zei dat hij zou haar volgen.

Update 07/04: De 39-jarige man die in voorlopige hechtenis zit voor de moord op zijn ex-partner (Kyriaki Griva) is na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis opgenomen.

6 Responses to Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd

  1. […] Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd […]

  2. […] Kathimerini zijn sinds 2020 in Griekenland minstens 80 vrouwen vermoord door mannen die ze […]

  3. tandjoeng1 schreef:

    80 vrouwen zijn vermoord door mannen waarmee zij omgingen. Mee samenleefden , ja zelfs mee getrouwd waren. Kinderen hadden. Maar die 80 vrouwen is natuurlijk een topje van de ijsberg. De groep vrouwen die dagelijks geslagen en geterroriseerd worden is vele malen groter. Vaak in het bijzijn van hun kinderen en met weten van overige familieleden. Vele oorzaken zijn daarvoor aan te wijzen en het bieden van hulp is moeilijk. Waar moeten die vrouwen naar toe? Wie kan hen opvangen ? Wie kan voorkomen dat hun onmenselijke behandeling stopt ? Aangetoond is dat de politie daarvoor niet is ingesteld en opgeleid. Daar ligt een grote plicht voor de overheid en scholen. Het is te herkennen . Het is geen leven voor vrouwen die dit overkomt.

  4. […] Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd […]

  5. […] Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd […]

  6. […] Zeker 80 vrouwenmoorden in vier jaar tijd […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.