Hulplijn voor mishandelde vrouwen dreigt te verdwijnen

De toekomst van de belangrijkste Griekse hulplijn voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld hangt aan een zijden draadje. Bureaucratische obstakels en onvoldoende financiële middelen zijn de voornaamste oorzaken.

De 17 werknemers die de 24-uursdienst draaiende houden, zijn al drie maanden niet betaald. Dat zei Stella Palaiologou, woordvoerster van het Algemeen Secretariaat voor Gelijkheid en Mensenrechten, tegen website TVXS. Uit protest legde het personeel van de hulplijn vandaag van 12.00 tot 17.00 uur het werk neer.

Volgens Palaiologou zijn de problemen te wijten aan onverschilligheid van de kant van de regering en de verantwoordelijke ministeries.

De hulplijn valt onder het recent opgerichte ministerie van Sociale Cohesie en Gezin. Het ministerie van Arbeid moet de financiële en administratieve verantwoordelijkheden overdragen aan het nieuwe ministerie. Het plan was dat de transitie eind 2023 zou plaatsvinden, maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Garantie tot eind februari

Het ministerie van Arbeid ondersteunt de hulplijn nog tot het einde van de maand met financiële en administratieve diensten. Daarna is het voortbestaan niet meer gegarandeerd. “Als politiek leider kun je niet zeggen: ik sympathiseer met de slachtoffers van gendergerelateerd geweld, terwijl je niets doet aan de basis. We riskeren dat er over een paar dagen geen hulplijn meer is”, zei Palaiologou.

“Die zogenaamde administratieve moeilijkheden van de transitie lijken echter geen obstakel te zijn geweest voor de betaling van de salarissen van ministers en ambtenaren”, voegde ze er aan toe.

Slachtoffers gendergerelateerd of huiselijk geweld

De SOS-hulplijn 15900 is bedoeld voor vrouwelijke slachtoffers van gendergerelateerd of huiselijk geweld. Het nummer is landelijk actief en 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar. De hulplijn wordt bemand door psychologen en maatschappelijk werkers die onmiddellijke hulp bieden in noodsituaties en gevallen van geweld.

4 Responses to Hulplijn voor mishandelde vrouwen dreigt te verdwijnen

  1. […] Hulplijn voor mishandelde vrouwen dreigt te verdwijnen […]

  2. jobameph schreef:

    Vrouwen zijn niet belangrijk, terwijl zij vooral op vakantie eilanden veel gevaar lopen. Het doen van een aangifte van aanranding of verkrachting worden niet opgenomen en vaak alleen met een melding afgedaan. Zij worden afgewimpeld want , zoals het artikel al aangeeft dat er geen tijd en middelen voor zijn en de “vakantiegast” blijft maar kort. Er wordt ook weinig over vermeld in de media omdat die schade toebrengen aan het toerisme.

  3. […] Hulplijn voor mishandelde vrouwen dreigt te verdwijnen […]

  4. […] SOS-hulplijn 15900 voor mishandelde vouwen (die eerder dit jaar nog dreigde te verdwijnen) is in het eerste kwartaal van 2024 door 1359 vrouwen gebeld voor hulp en advies, zegt […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.