Oud-president Stephanopoulos (90) overleden

kostis_stephanopoulosDe voormalige Griekse president Costis Stephanopoulos is gisteravond op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige luchtweginfectie.

Stephanopoulos werd in 1926 geboren in Patras als zoon van een advocaat en een politicus. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Athene en werkte van 1954 tot 1974 als advocaat. In 1958 ging Stephanopoulos de politiek in namens de Nationale Radicale Unie, in 1964 werd hij gekozen in het parlement. Vanaf 1974 zat hij in het parlement namens de conservatieve Nea Dimokratia.

In 1974 werd hij staatssecretaris van Handel in de regering-Karamanlis. Van november 1974 tot september was Stephanopoulos minister van Binnenlandse Zaken en aansluitend minister van Sociale Zaken. In 1985 stapte Stephanopoulos uit Nea Dimokratia en begon zijn eigen partij Democratische Vernieuwing (DIANA) die in 1994 werd ontbonden.

Van 1995 tot 2005 was Stephanopoulos president van Griekenland. Hij was populair bij het publiek vanwege zijn bescheidenheid en onderhield goede relaties binnen het hele politieke spectrum. Tijdens zijn presidentschap verwelkomde Stephanopoulos in 2004 voormalig koning Constantijn II in zijn ambtswoning. Dat was de hoogste eer voor de vorst, sinds hij in 1973 werd afgezet.

2 Responses to Oud-president Stephanopoulos (90) overleden

  1. Martijn schreef:

    Rust in vrede. R.I.P.
    90 jaar is een gezegende leeftijd om van het rumoer afscheid te nemen. Dank voor uw bijdrage.
    Martijn Wisman.

  2. […] Oud-president Stephanopoulos (90) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: