Strandbar Rhodos moet dicht om overtreden regels

De strandbar op Rhodos die al twee keer eerder was bestraft moet nu definitief zijn deuren sluiten wegens illegale exploitatie. De gemeente had een deadline gegeven om de papieren in orde te maken.

Het strandgedeelte van de bar in Agia Marina werd twee weken geleden afgesloten nadat bij controles talloze overtredingen van het bestemmingsplan waren vastgesteld, zoals het plaatsen van ligbedden en parasols op een plek waar dat niet mag. Ook zou de bar zich bevinden in een gebied dat valt onder de archeologische beschermingswet.

Dezelfde strandbar haalde vorig jaar het nieuws vanwege het illegaal plaatsen van ligbedden en tafels in de zee. Deze bedden en andere illegale constructies werden aan het einde van het seizoen verwijderd. De eigenaar van de Santa Marina-bar plaatste ze aan begin deze maand weer terug.

Talloze klachten

Bij de gemeente kwamen sindsdien talloze klachten binnen, wat leidde tot een controle die de overtredingen bevestigde. Op 7 juni kreeg de eigenaar te horen dat hij de bedden binnen 48 uur moest verwijderen. Volgens een nieuwe wet is de boete voor het illegaal bezetten van het strand vier keer de normale jaarlijkse huurovereenkomst.

Het strand werd afgezet met linten. De autoriteiten hingen meldingen op waarin (in het Grieks en Engels) werd gewaarschuwd dat het betreden van het strand een strafbaar feit is waarop gevangenisstraf staat.

Illegale exploitatie van openbare stranden

Eilandbewoners komen steeds vaker in opstand tegen uitbaters van strandbars die hun ligbedden en parasols plaatsen waar het niet mag. Volgens de Griekse grondwet is de kustlijn van het land publiek bezit en hebben burgers het recht om de stranden te bezoeken en te gebruiken wanneer ze maar willen.

Toch nemen lokale ondernemers deze openbare ruimte steeds vaker over om het strand vol te zetten met ligbedden – waarvoor betaald moet worden. Afgelopen zomer werden op Mykonos, Paros en Rhodos tientallen arrestaties verricht wegens het illegaal gebruik van de openbare ruimte op het strand.

Bij controles troffen inspecteurs ligbedden en parasols aan waarvoor geen vergunning was, die binnen vijf meter van de kustlijn waren geplaatst of in een gebied dat valt onder een archeologische beschermingswet.

1 Responses to Strandbar Rhodos moet dicht om overtreden regels

  1. […] Strandbar Rhodos moet dicht om overtreden regels […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.