Mitsotakis herschikt regering op 11 plaatsen

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn kabinet op elf posities gewijzigd. De herschikking is een reactie op de (teleurstellende) uitslag van de Europese verkiezingen van afgelopen week.

Vier ministers en zeven vice-ministers moeten het veld ruimen. De ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën blijven wel op hun plek.

Minister van Migratie Dimitris Kairidis werd vervangen door Nikos Panagiotopoulos, een benoeming die wordt gezien als een stap naar rechts. Minister van Binnenlandse Zaken Niki Kerameus is de nieuwe minister van Arbeid. Kerameus volgt daar Domna Mihailidou op. Thodoris Livanios krijgt de post Binnenlandse Zaken.

Aanpakken van inflatie

Minister van Landbouw Lefteris Avgenakis moet plaats maken vanwege protesten van de boeren. Zijn opvolger is Kostas Tsiaras, die afkomstig is uit Thessalië. Boeren in dat gebied werden vorig jaar zwaar getroffen door storm Daniel. Ook de nieuwe vice-minister op het departement komt uit Thessalië.

Minister van Ontwikkeling Kostas Skrekas is vervangen door Takis Theodorikakos, de voormalig minister van Burgerbescherming. Aan Theodorikakos de taak om de crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud aan te pakken. Uit peilingen blijkt al maanden dat inflatie de grootste zorg onder de kiezers is.

Teleurstelling bij ND ondanks winst bij verkiezingen

Regeringspartij Nea Dimokratia kwam bij de Europese verkiezingen als winnaar uit de bus. Toch was premier Mitsotakis teleurgesteld omdat zijn partij het doel van 33 procent niet was gehaald. Dat was het percentage van de stemmen dat ND haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2019.

Na de verkiezingsuitslag gaven verschillende regeringsfunctionarissen de schuld aan het feit dat Nea Dimokartia naar het centrum was verschoven en haar rechterfractie verwaarloosde. Ze gaven vooral de schuld aan de wetgeving rond het homohuwelijk, omdat die de traditionele kiezers van de partij heeft teleurgesteld.

In januari van dit jaar voerde Mitsotakis ook al een herschikking van zijn ministersploeg door. Aanleiding daarvoor was de toename van het geweld bij sportevenementen.

1 Responses to Mitsotakis herschikt regering op 11 plaatsen

  1. […] Mitsotakis herschikt regering op 11 plaatsen […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.