Arrestaties voor illegaal gebruik openbaar strand

Op Mykonos, Paros en Rhodos zijn in totaal 22 mensen personen gearresteerd wegens het illegaal bezetten van de openbare ruimte op het strand.

Bij controles troffen inspecteurs ligbedden en parasols aan waarvoor geen vergunning was, die binnen vijf meter van de kustlijn waren geplaatst of in een gebied dat valt onder een archeologische beschermingswet.

Illegaal bouwwerk

Op Mykonos werden 18 mensen gearresteerd omdat ze bezig waren met de installatie van een metalen platform van 380 vierkante meter op een strand. Hiervoor was geen vergunning afgegeven. Ook werd een winkelmanager aangehouden op verdenking van het zonder toestemming plaatsen van 16 parasols met daaronder vier ligstoelen.

Gisteren werd op Tinos een vrouw gearresteerd wegens het overtreden van regels voor het gebruik van de openbare ruimte op stranden. Ze was al eerder betrapt op het overtreden van de regels. Op het eiland werden na inspecties illegale ligbedden, parasols en installaties verwijderd van het strand van Agia Kyriaki. Ook op de populaire stranden van Agios Fokas en Laouti werden controles uitgevoerd.

2230 controles, 749 overtredingen

Lokale overheden controleren de laatste tijd op het naleven van de regels voor het gebruik van de openbare ruimte op de Griekse stranden. Bij 1312 inspecties die tussen 8 en 11 augustus werden uitgevoerd kwamen 413 overtredingen aan het licht.

Tussen 21 juli en 11 augustus zijn in totaal 2230 inspecties uitgevoerd, waarbij in totaal 749 overtredingen zijn vastgesteld. De meeste overtreden maakten zich schuldig aan het plaatsen van ligbedden en parasols buiten het gehuurde gebied, maar in sommige gevallen had de uitbater helemaal geen huurovereenkomst.

Wie wordt betrapt kan een boete krijgen maar loopt ook het risico om zijn huurcontract kwijt te raken.

Bewoners komen in opstand

Eilandbewoners komen steeds vaker in opstand tegen uitbaters van strandbars die hun ligbedden en parasols plaatsen waar het niet mag.

De protestbeweging ‘Free Public Beaches’ (ook wel de ‘Handdoek-beweging’) begon op Paros, maar heeft zich inmiddels als een olievlek verspreid over Griekenland. Actievoerders eisen dat zij de ruimte krijgen om hun handdoeken neer te leggen op het strand.

Volgens de Griekse grondwet is de kustlijn van het land publiek bezit en hebben burgers het recht om de stranden te bezoeken en te gebruiken wanneer ze maar willen. Toch nemen lokale ondernemers deze openbare ruimte steeds vaker over om het strand vol te zetten met ligbedden – waarvoor betaald moet worden.

4 Responses to Arrestaties voor illegaal gebruik openbaar strand

  1. […] 22 arrestaties voor illegaal gebruik openbaar strand […]

  2. […] Arrestaties voor illegaal gebruik openbaar strand […]

  3. […] Arrestaties voor illegaal gebruik openbaar strand […]

  4. […] met ligbedden – waarvoor betaald moet worden. Afgelopen zomer werden op Mykonos, Paros en Rhodos tientallen arrestaties verricht wegens het illegaal gebruik van de openbare ruimte op het […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.