349 vrouwen gebruikten ‘paniekknop’ bij geweld

Sinds hij twee maanden geleden werd geïntroduceerd, hebben 2124 vrouwen in Griekenland de paniekknop op hun telefoon geïnstalleerd om de politie te kunnen informeren wanneer ze in gevaar zijn.

Tot en met 31 mei hebben 349 van die vrouwen (16,5 procent) de knop ook daadwerkelijk gebruikt. Dat zegt minister van Sociale Cohesie en Gezin Sofia Zacharaki tegen omroep SKAI. Volgens de minister komt het fenomeen huiselijk geweld vaak voor, onder alle leeftijden en alle lagen van de bevolking.

Ook de echtgenote van topadvocaat Apostolos Lytras maakte gebruik van de paniekknop toen ze dit weekeinde door haar man ernstig werd mishandeld. Lytras werd gearresteerd en zit momenteel vast.

Financiële onafhankelijkheid

In het gesprek met SKAI zegt Zacharaki dat haar ministerie garandeert dat vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld die in hostels zijn ondergebracht onderdak hebben door twee jaar lang de huur en de exploitatiekosten van een huis te betalen.

Ook helpt het ministerie hen bij het vinden van een baan en het veiligstellen van hun financiële onafhankelijkheid als dat nodig is, aldus Zacharaki. “Vrouwen moeten weten dat, wat er ook gebeurt, er iemand is en hun hand vasthoudt door op vele niveaus hulp te bieden”, zei de minister.

De ‘paniekknop’ is een app op de mobiele telefoon om vrouwen te helpen die thuis met geweld te maken hebben. Je activeert de app door op een knop te drukken, waarna een sms-bericht naar de politie wordt gestuurd. Daarin staat de benodigde informatie om de gebruiker te lokaliseren.

De app werd op 23 maart geïntroduceerd en is beschikbaar via 44 adviescentra in het hele land.

1359 vrouwen belden SOS-hulplijn

De SOS-hulplijn 15900 voor mishandelde vouwen (die eerder dit jaar nog dreigde te verdwijnen) is in het eerste kwartaal van 2024 door 1359 vrouwen gebeld voor hulp en advies, zegt Zacharaki.

Het nummer is landelijk actief en 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar. De hulplijn wordt bemand door psychologen en maatschappelijk werkers die onmiddellijke hulp bieden in noodsituaties en gevallen van geweld.

Pas sinds 2020 registreert de Griekse politie gevallen van huiselijk geweld als zodanig. Femicide kan een gevolg zijn van structureel huiselijk geweld en is een haatmisdrijf tegen vrouwen. Gemiddeld komt in Griekenland iedere 21 dagen een vrouw om het leven door (ex-)partnergeweld.

1 Responses to 349 vrouwen gebruikten ‘paniekknop’ bij geweld

  1. […] 349 vrouwen gebruikten ‘paniekknop’ bij geweld […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.