Brand bij Koropi; huizen en bedrijven bedreigd

Bij Koropi, in Oost-Attica, is rond het middaguur een grote natuurbrand uitgebroken. Door de harde wind kan het vuur zich zich makkelijk verspreiden.

De brand begon op de parkeerplaats van een botenverhuurbedrijf langs een zijweg van Vari-Koropi Avenue en verspreidde zich snel door het dorre gras. Volgens de brandweer gaat het om een ​​’moeilijke brand’, in een gebied met verspreide bebouwing. Zeker twee woningen raakten zwaar beschadigd, andere huizen en bedrijven lopen gevaar.

Inwoners van Kitsi en Lambrika hebben een oproep via noodnummer 112 gekregen om het gebied te verlaten. Ook drie scholen en 22 paarden van een manege moeten worden geëvacueerd. Een hoofdweg die Koropi met de buitenwijken van Athene verbindt werd uit voorzorg afgesloten.

Een team van 54 brandweerlieden en 19 voertuigen bestrijdt de brand. Ze worden bijgestaan ​​door vier blusvliegtuigen, zes helikopters en lokale vrijwilligers.

Volgens minister van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming, Vassilis Kikilias, heeft een winkelcamera vastgelegd dat er sprake was van brandstichting. Op de videobeelden zou volgens Kikilias te zien zijn hoe een man het vuur aansteekt en vervolgens wegrent. De autoriteiten hebben de beelden in hun bezit en doen nader onderzoek.

Zware dag voor brandweer

Vanmiddag zijn er veel nieuwe branden uitgebroken, zei woordvoerder van de brandweer Vassilis Vathrakogiannis tegen persbureau AMNA. Hij noemde het een ‘zware dag’. “De afgelopen uren zijn er voortdurend nieuwe branden. Bijna elke tien minuten breekt er een nieuwe brand uit. De meeste werden in de eerste fase onmiddellijk aangepakt”, zei Vathrakogiannis.

Vathrakogiannis zei ook dat er opnieuw een gevaarlijke brand woedt in Kranidi en dat via 112 een evacuatiebericht werd verzonden naar inwoners van Dardiza, bij Ermionida.

Bosbrand op Naxos, man gearresteerd

In heel Griekenland zijn de afgelopen dagen tientallen bosbranden uitgebroken, maar die werden geblust voordat ze grote schade konden aanrichten. Vandaag ontstonden er onder meer branden bij Markopoulo, ten oosten van Athene, en op de eilanden Evia (bij Karystos) en Naxos (bij Moutsouna). De brandweer is druk met het bestrijden.

Op Naxos is een 30-jarige man gearresteerd die verantwoordelijk was voor het uitbreken van een natuurbrand op het eiland. De brand ontstond door nalatigheid tijdens landbouwwerkzaamheden.

Zeer hoog brandgevaar

Vandaag geldt volgens de Civiele Beschermingsdienst een zeer hoog brandgevaar (risicocategorie 4) in Attica & Kythera, Evia & Boeotië, Lesbos & Chios, Korinthia, Argolida en Lakonia.

Mensen worden opgeroepen om alle activiteiten in de open lucht te vermijden die brand kunnen veroorzaken. Zoals het verbranden van droog gras en takken, gebruik van machines die vonken veroorzaken (o.a. cirkelzagen en lasapparaten) gebruik van barbecues, uitroken van bijen en weggooien van brandende sigaretten.



2 Responses to Brand bij Koropi; huizen en bedrijven bedreigd

  1. […] geblust voordat ze grote schade konden aanrichten. Vandaag ontstonden er onder meer branden bij Koropi, Markopoulo en op de eilanden Evia en […]

  2. […] Brand bij Koropi; huizen en bedrijven bedreigd […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.