Bosbrand bedreigt olijfgaarden op Lesbos

Een ongecontroleerde natuurbrand op Lesbos bedreigt olijfgaarden in de regio Moria, een paar kilometer ten noorden van Mytilini. Volgens de brandweer worden er geen woningen bedreigd door het vuur.

De brand brak rond 16:00 uur uit en verspreidde zich door de harde wind zeer snel naar een heuvel met olijfbomen en richting Larso. De brandweer heeft moeite met het bereiken van de olijfgaarden, waarvan sommige zich in ravijnen bevinden, omdat de wind de vlammen blijft aanwakkeren.

Ook is het gebied lastig te bereiken met grote voertuigen. Bij het bestrijden van de natuurbrand krijgt de brandweer hulp van vrijwilligers en lokale bevolking, daarnaast is er luchtsteun van een brandweerhelikopter en kleine blusvliegtuigen.

Olijfbomen worden over het algemeen beschouwd als langzaam brandend materiaal. Het nadeel is dat het lang duurt voordat een brandende boom is gedoofd, omdat hij de vlam lang binnen houdt en het vuur op elk moment weer kan worden aangewakkerd. Een verbrande olijfboom kan zichzelf regenereren dankzij zijn robuuste wortelsysteem, zelfs als zijn takken en stam worden vernietigd.

Op Lesbos geldt sinds gisteren een hoog brandrisico. Er staat een sterke noordelijke wind en het eiland heeft te maken met droogte en hoge temperaturen.

In heel Griekenland zijn de afgelopen dagen tientallen bosbranden uitgebroken, maar die werden geblust voordat ze grote schade konden aanrichten. Vandaag ontstonden er onder meer branden bij KoropiMarkopoulo en op de eilanden Evia en Naxos. 



1 Responses to Bosbrand bedreigt olijfgaarden op Lesbos

  1. […] Bosbrand bedreigt olijfgaarden op Lesbos […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.