Stakers blokkeren veerboten in haven Piraeus

Een groep van ongeveer tachtig Griekse stakers heeft vanmorgen de haven van Piraeus geblokkeerd. Zij beletten onder meer honderden passagiers aan boord te gaan van ferry’s die hen naar de eilanden in de Egeïsche Zee hadden moeten brengen.

Hoewel de rechter gisteren besloot dat de staking illegaal is, kwamen leden van vakbond PAME – die wordt gesteund door de Communistische Partij – toch op verschillende locaties bij elkaar. De vakbond kondigde aan dat de staking in Piraeus 24 uur gaat duren.

Ferrymaatschappijen hadden aangegeven dat geplande overtochten toch doorgang zouden vinden. Zeker vijf boten zouden naar de Cycladen vertrekken en één ferry zou naar Kreta afvaren. Veel toeristen waren daarom al vroeg naar de haven gegaan. Eén van de stakers zei dat ze de actie voortzetten en dat de passagiers die hun reisplannen in duigen zien vallen ‘slachtoffers van de regering zijn’.

De havenwerkers protesteren tegen de zware bezuinigingsmaatregelen van de regering om Griekenland uit de diepe financiële malaise te trekken. “Door de maatregelen van de regering komen arbeiders ver beneden de armoedegrens uit”, aldus één van de stakers.

5 Responses to Stakers blokkeren veerboten in haven Piraeus

  1. Erik schreef:

    Als ze zo door gaan, schieten de vakbonden in hun eigen voet. In een reportage op Euronews zag ik verbolgen toeristen, die zegden dat ze volgend jaar NIET meer naar Griekenland komen.
    Jammer.

  2. Natascha schreef:

    Helemaal mee eens Erik, ik vind het ook een domme actie. Het toerisme is (één van) de belangrijkste inkomstenbronnen van Griekenland. Op deze manier worden de toeristen juist weggejaagd en dat scheelt weer veel – broodnodige – inkomsten. Onbegrijpelijke zet van de bonden.

    • Erik schreef:

      En ik zeg dit niet zomaar! We zijn net 2 weken terug uit Griekenland. Toevallig zijn we de dans van de stakingen ontsprongen. Tijdens ons verblijf was er een staking van de ferries (maar die hadden we net op die dag niet nodig, dus geluk gehad). We hebben wel met een hoteleigenaar gesproken, die een zeer forse terugval van boekingen ondervond. Die sprak over MINSTENS 30 procent minder reservaties. Ook een mevrouw, die kamers verhuurde, zag het zomerseizoen somber in.
      Voor hoeveel wedden we dat al die toeristen, die vandaag gehinderd werden door amper 80 stakers, volgend jaar niet terug naar Griekenland zullen komen…
      Ik begrijp het standpunt van de vakbonden wel, dat de bezuinigingen zeer hard en drastisch zijn. Maar door hun pijlen op het toerisme te richten, zullen ze het alleen maar erger maken. Enkele van mijn collega’s op het werk waren eerst van plan om naar Griekenland te reizen, maar hebben nu een ander vakantieland gekozen. Ik begrijp hun standpunt.
      Het doet mij pijn, want ik ga al sinds 1994 onafgebroken elk jaar op vakantie naar Griekenland. Ik ben dus een Griekenlandfanaat…

  3. Erik schreef:

    By the way:
    – op 29 juni: algemene 24-uren staking
    – op 30 juni: staking van de toeristische sector (o.a. het hotelpersoneel dus)

  4.  Bruno schreef:

    En onder die 80 mensen die de toegang tot de ferries blokkeerden, waren heel wat jongelui die in hun leven nog niet 1 dag hebben gewerkt. Dezelfde jongelui die je op alle acties van de Communistische Vakbonden ziet.
    Gebrainwashed? Professionele oproerkraaiers?

    Niet alleen de buitenlandse toeristen, maar ook de Grieken zelf hebben het stilaan wel gehad met deze lui.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.