Griekenland krijgt 351 geroofde kunstschatten terug

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Na een juridische strijd die 17 jaar duurde, heeft Griekenland honderden archeologische kunstvoorwerpen teruggekregen. Dat maakte de Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, bekend.

De oudheden waren jarenlang in handen van de omstreden Britse antiquair, Robin Symes. Het gaat om 351 geroofde oudheden uit de Neolithische tot Byzantijnse periode, waaronder een bronzen beeld van Alexander de Grote uit de 2e eeuw voor Christus. Ook een marmeren kop van een kore of een sfinx (550-500 voor Christus) en een vroeg-Cycladisch beeldje (3200-2700 voor Christus).

Andere geroofde kunstvoorwerpen uit het bezit van Symes die terug worden gegeven aan Griekenland zijn vazen, juwelen en beeldhouwwerken.Verder zal ook een groot aantal scherven van keramische voorwerpen worden geretourneerd.

Robin Symes verzamelde met zijn bedrijf jarenlang historische artefacten via een netwerk van illegale handelaren. Hij stond bekend als een van de belangrijkste antiekhandelaren in Engeland, maar in de jaren 90 werd Symes ontmaskerd.

In 2006 begon Griekenland na een groot onderzoek een juridische strijd met het – inmiddels opgeheven – bedrijf van Symes om de gestolen oudheden te repatriëren.

One Response to Griekenland krijgt 351 geroofde kunstschatten terug

  1. […] Griekenland krijgt 351 geroofde kunstschatten terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: