Griekenland staat stil bij Pontische genocide

President Katerina Sakellaropoulou heeft vandaag in een officiële verklaring stilgestaan bij de Pontische genocide, nu 104 jaar geleden.

Ze wees de internationale gemeenschap op het belang van het vreedzaam samenleven van volkeren en het erkennen van misdaden tegen de menselijkheid ‘om herhaling ervan in de toekomst te voorkomen’.

“Op de dag van de herdenking van de genocide op de Pontische Grieken, gaan de gedachten van ons allemaal uit naar de honderdduizenden onschuldigen werden uitgeroeid of gedwongen uit hun voorouderlijke huizen werden verdreven”, zei Sakellaropoulou.

Geschiedenis levend houden

“Maar we denken ook met dankbaarheid terug aan de belangrijke rol die ontwortelde Pontiërs – die erin slaagden aan de vervolging van het Ottomaanse rijk te ontsnappen en hun toevlucht te zoeken in ons land – hebben gespeeld in de ontwikkeling van ons vaderland en de rijkdom van onze culturele identiteit.”

Ook premier Kyriakos Mitsotakis stond stil bij de Pontische genocide “We moeten hun geschiedenis en traditie altijd levend houden. De strijd om internationale erkenning van de genocide gaat door. Tot de dag van de dodenherdenking een dag van rechtvaardiging wordt”, schreef hij op social media.

Etnische zuivering

Ieder jaar staat Griekenland op 19 mei stil bij de Pontische genocide: een etnische zuivering in het Ottomaanse Rijk waarbij tussen 1914 en 1922 zeker 350.000 Pontische Grieken werden gedood. Op deze dag dragen de Evzones, het keurkorps van ceremoniële wachters van de Griekse president, het traditionele zwarte Pontische uniform als eerbetoon.

Pontiërs zijn Grieken die zich in de 8e eeuw voor Christus vestigden in het gebied rond de Zwarte Zee, het uiterste noorden van het huidige Turkije. Ze noemden de streek Pontus, wat ‘zee’ betekent in het Oudgrieks. In de eeuwen daarna werden ook Pontische gemeenschappen gevestigd in Georgië, Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Ze zijn christelijk en spreken dezelfde taal: het Pontisch, dat erg lijkt op Oudgrieks.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Ottomaanse Rijk een bondgenoot van Duitsland waardoor het in oorlog raakte met Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Grieken stonden aan de kant van de geallieerden. In 1914 werden de eerste Pontische Grieken opgepakt, vermoord of naar concentratiekampen gebracht door het Turkse leger. Naar schatting zijn 350.000 – 1.000.000 Pontiërs omgekomen in de periode tussen 1914 en 1922.

Genocide erkend door drie landen

In 1994 werd in Griekenland een wet aangenomen die de moord op Pontische Grieken als genocide erkent. Behalve Griekenland hebben slechts twee andere landen (Cyprus en Zweden) de Pontische genocide erkend.

Turkije ontkent de genocide formeel en verzet zich tegen internationale erkenning ervan. In Turkije is 19 mei zelfs een nationale feestdag, waarbij de Turken de ‘verdrijving van de vijand’ vieren en Atatürk eren.

Video: wisseling van de wacht op 19 mei 2018

2 Responses to Griekenland staat stil bij Pontische genocide

  1. Michael Artemis schreef:

    Den Xechno!

  2. […] Griekenland staat stil bij Pontische genocide […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: