Nabestaanden Tempi-ramp klagen politici aan

Nabestaanden van de slachtoffers die zijn omgekomen bij de treinbotsing in Tempi hebben aangifte gedaan tegen spoorwegbeambten en verschillende politici, waaronder ook premier Kyriakos Mitsotakis.

Ze willen dat er een onderzoek komt dat 15 jaar teruggaat, om te achterhalen of er nog andere mogelijke oorzaken zijn die tot het fatale treinongeluk hebben geleid. Ook moet worden onderzocht of er nog ander personen verantwoordelijk gehouden kunnen worden.

Volgens Christos Konstantinidis, woordvoerder van de Vereniging voor Nabestaanden van de Slachtoffers, hebben de familieleden een aanklacht ingediend tegen de premier, verantwoordelijke ministers van de huidige en vorige regeringen en spoorwegambtenaren. De aanklacht is ingediend bij het gerechtshof in Larissa.

Begin deze maand deden familieleden van de slachtoffers tijdens een herdenkingsmars in Larissa al een dringende oproep aan het Hooggerechtshof om streng toezicht te houden op de zaak, om te voorkomen dat er iets in de doofpot verdwijnt.

Ze leggen de schuld van het treinongeluk bij het beleid van de overheid dat verantwoordelijk was voor de slechte staat van de spoorwegen in Griekenland.

Verzet tegen kandidatuur ex-minister Karamanlis

Dit weekeinde verzamelden familieleden van de slachtoffers zich bij het kantoor van Nea Dimokratia-politicus Kostas Karamanlis in Serres. Hij was minister van Transport toen het ongeluk gebeurde, maar legde de volgende dag zijn functie neer na een bezoek aan de rampplek.

Opstappen was volgens de Karamanlis ‘het minste wat hij kon doen ter nagedachtenis aan de slachtoffers’ en hij zei verantwoordelijkheid te nemen voor het ‘langdurig falen’ van de overheid.

Bij de verkiezingen van 21 mei is hij gewoon weer verkiesbaar voor Nea Dimokratia en dat is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij eisen dat Karamanlis zich niet opnieuw kandidaat stelt voor een zetel in het Griekse parlement en willen gerechtigeheid.

Grootste treinramp in Griekenland met 57 doden

Op 28 februari botste even voor middernacht een passagierstrein frontaal op een goederentrein bij Tempi, niet ver van de stad Larissa in Centraal-Griekenland. De twee treinen reden al kilometers in tegengestelde richting op hetzelfde spoor.

Bij de botsing kwamen 57 mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De meeste dodelijke slachtoffers waren studenten die na een lang carnavalsweekend terugkeerden naar Thessaloniki. De treinramp leidde tot grote woede, protesten en stakingen in Griekenland.


Alle berichten over de treinramp bij Tempi vind je hier


One Response to Nabestaanden Tempi-ramp klagen politici aan

  1. […] Nabestaanden Tempi-ramp klagen politici aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: