Persvrijheid Griekenland opnieuw laagste in EU

Voor het tweede jaar op rij scoort Griekenland van alle EU-landen het slechtst op de jaarlijkse persvrijheidsindex van Reporters Zonder Grenzen (RSF).

Griekenland is op de ranglijst terug te vinden op plek 107. Dat is zelfs nog onder Qatar – maar wel een plaatsje hoger dan vorig jaar. Premier Kyriakos Mitsotakis verwierp de ranglijst in 2022 als ‘onzin’ en voegde eraan toe: ‘We hebben een levendige pers, je kunt alles lezen wat je wilt in Griekenland.’

Afluisterschandaal

Verschillende landen hebben journalistiek werk beperkt onder het voorwendsel van ‘nationale veiligheid’ en Griekenland is daar één van volgens RSF.

De persvrijheid in Griekenland is tussen 2021 en 2023 ernstig verslechterd, schrijft de organisatie in haar jaarlijkse rapport. Dit komt onder meer door het afluisterschandaal waaruit bleek dat de Nationale Inlichtingendienst (EYP) verschillende journalisten bespioneerde door middel van Predator-spyware.

Reporters Zonder Grenzen noemt dit afluisterschandaal ‘de grootste schending van de persvrijheid in de Europese Unie in 2022’ en de verklaring waarom Griekenland de laagste positie heeft van alle EU-landen in de 2023-index.

Bovendien zijn zogenaamde SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation) in Griekenland aan de orde van de dag. Een SLAPP is een rechtszaak die aangespannen wordt met als voornaamste doel een kritische partij te intimideren en de mond te snoeren.

Onopgeloste moord op journalist

Verder vindt Reporters Zonder Grenzen het erg verontrustend dat de moord op de ervaren misdaadverslaggever Giorgos Karaïvaz in april 2021 nog steeds niet opgelost. Deze week werden wel twee verdachten opgepakt in de zaak.

Reporters Zonder Grenzen kijkt ieder jaar naar hoe politiek, economisch en juridisch onafhankelijk en hoe veilig journalisten zijn. De index wordt ieder jaar gepubliceerd op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid.

Noorwegen staat op de eerste plaaats van de RSF-index van 2023, gevolgd door Ierland en Denemarken. Nederland staat op plek zes, België op 31. Helemaal onderaan staan ​​Vietnam (178e), China (179e) en Noord-Korea (180e).

2 Responses to Persvrijheid Griekenland opnieuw laagste in EU

  1. […] Persvrijheid Griekenland opnieuw laagste in EU […]

  2. […] van de persvrijheid in de Europese Unie in 2022’ en de verklaring waarom Griekenland de laagste positie heeft van alle EU-landen in de […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.