Eva Kaili ook verdacht van fraude met EU-geld

‘Qatargate’ is niet het enige schandaal waarbij Eva Kaili is betrokken. De voormalige vice-voorzitter van het Europees Parlement wordt nu ook beschuldigd van fraude. Ze zou het Europees Parlement 100.000 euro schuldig zijn.

Dat schrijft de nieuwssite Politico, die een brief van het Europees Openbaar Ministerie aan EP-voorzitter Roberta Metsola heeft ingezien. Kaili wordt verdacht van het misbruiken van EU-geld, waarbij ook vier voormalige assistenten in het Europees Parlement betrokken waren.

Het Openbaar Ministerie wil onderzoeken of de Griekse al dan niet heeft gelogen over de activiteiten en verplaatsingen van de voormalige assistenten. “Het huidige onderzoek onthult sterke vermoedens van herhaaldelijke fraude of andere onregelmatigheden”, aldus Europees hoofdaanklager Laura Kövesi in de brief.

100.000 euro

Kaili zou zich in de periode 2014 – 2020 onder meer hebben verrijkt aan (een deel van) het salaris van haar assistenten en het indienen van valse declaraties. Het ging dan bijvoorbeeld om werkreizen die nooit plaatsvonden. Volgens Politico gaat het om een bedrag van 100.000 euro.

Kaili ontkent de aantijgingen en bestempelde de fraudebeschuldiging als laster. Via haar advocaat laat ze weten dat er ‘bepaalde krachten’ zijn die het op haar gemunt hebben, meldt de krant Kathimerini.

Maria Spyraki, een ander Grieks Europarlementslid, wordt ook genoemd in het onderzoek. Maar volgens Politico wordt zij niet verdacht van het verdienen aan salarissen van assistenten of valse onkostenvergoedingen.

Qatargate

De 44-jarige Kaili werd in december vorig jaar gearresteerd tijdens een onderzoek van de Belgische autoriteiten naar een corruptieschandaal. Volgens het OM zou Qatar (en mogelijk ook Marokko) hebben geprobeerd om de besluitvorming in het Europees Parlement te beïnvloeden.

Dat deed het land door grote sommen geld of dure geschenken aan parlementsleden met een politieke of strategische positie te geven. Bij huiszoekingen vond de politie ongeveer anderhalf miljoen euro aan contanten.

Ex-vicevoorzitter Kaili is één van de sleutelfiguren in de omkoopaffaire, die in de volksmond ‘Qatargate’ is gaan heten. Ze werd op heterdaad betrapt met een tas vol cash. De Griekse werd half april vrijgelaten en met een enkelband onder huisarrest geplaatst.

2 Responses to Eva Kaili ook verdacht van fraude met EU-geld

  1. tandjoeng1 schreef:

    Fraude en corruptie zijn toch bekende woorden in de Griekse samenleving. Niet alleen Griekenland maar ook Italië is daar een goed voorbeeld van. Velen die daar schuldig aan zijn, zijn bekend. Velen van hen hadden en hebben geen salaris om een kapitale villa te bouwen. Maar niemand vroeg aan hen waar hij of zij het kapitaal vandaan haalden. Waarom niet ? Het is geld van scholen, ziekenhuizen, hulpbehoevenden, politie, leger en ga zo maar door. Of moet een corrupt iemand gecontroleerd worden door een corrupt iemand ? Het zijn eigenlijk dieven van het laagste niveau en kunnen vaak ongestoord hun gang gaan. Het maakt een land kapot. Maar er wordt wel een bekeuring gegeven aan iemand die geen helm draagt op zijn scooter.

  2. […] Eva Kaili ook verdacht van fraude met EU-geld […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: