Historische bioscopen in Athene protesteren tegen sluiting

De bioscopen Ideal en Astor in het centrum van Athene zijn geen historische culturele monumenten. Dat heeft het ministerie van Cultuur bepaald.

Het besluit van het ministerie is een reactie op de groeiende roep om bescherming van de twee bioscopen in de straten Panepistimiou en Stadiou. Ze maken al decennia deel uit van de culturele scene van Athene, Cine Ideal bestaat al sinds 1921 en Astor sinds 1947, maar dreigen nu te verdwijnen.

De gebouwen waarin de bioscopen zitten zijn eigendom van het Griekse sociale verzekeringsfonds EFKA, dat andere plannen heeft met de panden. EFKA zou er luxe hotels in willen vestigen en heeft een bezwaar ingediend tegen het exclusieve gebruik van de gebouwen als bioscopen.

Plaats maken voor hotel

Ideal, met 750 zitplaatsen, was de eerste bioscoop die Dolby Stereo-geluid naar Griekenland bracht. Ooit had het ook het grootste scherm van Europa. Het erfpachtrecht van het pand waarin de bioscoop huist, werd vorig jaar geveild aan Mitsis Hotels en het gebouw zal waarschijnlijk gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

Volgens het ministerie van Cultuur voldoen de bioscopen niet aan de criteria voor een betere bescherming zoals die in 2021 zijn vastgelegd in de wet. Bovendien zegt het ministerie dat het geen rechtsbevoegdheid heeft over de twee gebouwen en ook geen zeggenschap over hoe ze worden gebruikt.

klik voor vergroting

Gratis filmvertoningen als protest

Op zondag 2 april organiseren de bioscopen een evenement om aandacht te vragen voor de mogelijke sluiting. De toegang is die dag gratis en er worden ook films vertoond op het nabijgelegen Korai-plein en bij Irida op Akadimias 55, met projectieschermen buiten.

Het programma vind je hier

2 Responses to Historische bioscopen in Athene protesteren tegen sluiting

  1. […] Historische bioscopen in Athene protesteren tegen sluiting […]

  2. […] Historische bioscopen in Athene protesteren tegen sluiting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: