Griekenland nomineert ‘Polysporia’ voor erfgoedlijst

foto’s: Grieks ministerie van Cultuur

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Het Grieks ministerie van Cultuur heeft een verzoek ingediend om een ​​traditioneel gebruik waarbij de rijkdommen van het land worden gezegend, op te nemen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

‘Polysporia’ was tot het einde van de 19e eeuw een traditie in een groot deel van Griekenland. Bij het gebruik, dat midden in het zaaiseizoen viel, werd gebeden in de buitenlucht en een gerecht met gekookte granen, bonen en zaden uitgedeeld aan deelnemers.

Het zou aantonen hoe vroege christenen de oude goden bleven aanbidden door de Maagd Maria te associëren met Demeter, godin van de oogst en landbouw. De laatste sporen van de traditie zijn te vinden in de stad Elefsina in het westen van Attica, en met name in de kerk van Panagia Mesosporitissa.

Nieuw leven ingeblazen

In 2014 heeft de lokale culturele vereniging Adrachti in Elefsina de traditie nieuw leven ingeblazen. Sindsdien wint het gebruik weer aan populariteit. Ieder jaar op 20 november komen mensen bijeen op de plek waar in de oudheid de Eleusinische mysteries werden gevierd.

De gelovigen offeren dan brood, samen met wat olie en wijn, die door de priester worden gezegend. Ze geven de priester ook papieren met daarop de namen van hun dierbaren, zodat zij genoemd kunnen worden in het gebed voor gezondheid en voorspoed. Na de religieuze ceremonie worden de broden uitgedeeld aan alle aanwezigen.

Bij het verlaten van het terrein wordt ‘polyspori’ uitgedeeld aan alle deelnemers. Dit gerecht bestaat uit gekookte granen en peulvruchten, waaraan petimezi (een melassestroop van ingekookte druiven), granaatappel en rozijnen worden toegevoegd.

One Response to Griekenland nomineert ‘Polysporia’ voor erfgoedlijst

  1. […] Griekenland nomineert ‘Polysporia’ voor erfgoedlijst […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: