Tsipras roept premier (weer) op het matje om afluisterschandaal

Premier Kyriakos Mitsotakis moet verantwoordelijk worden gehouden voor het vermeende afluisteren van hoge functionarissen door de nationale inlichtingendienst (EYP), vindt SYRIZA-leider Alexis Tsipras.

“In elk Europees land zou het brein, de morele aanstichter – helaas de premier van het land – zijn afgetreden. Maar hij zwijgt; hij geeft geen antwoorden”, zei oppositieleider Tsipras na een ontmoeting met het hoofd van de Griekse Autoriteit Persoonsgegevens (HDPA).

Artemis Seaford

Tsipras verwees daarmee ook naar de recente zaak rond Artemis Seaford, Trust&Security-manager bij het team dat verantwoordelijk was voor het veiligheidsbeleid van Meta – het moederbedrijf van Facebook. De Amerikaans-Griekse Seaford werd tijdens haar werk in Griekenland in 2021 en 2022 (gelijktijdig) afgeluisterd via de illegale Predator-software en een telefoontap van de EYP.

Volgens de New York Times werd Seafords telefoon besmet met de spyware toen ze op een link klikte in een sms over haar coronavaccinatie. Een maand eerder, in augustus 2021, was de Griekse inlichtingendienst al begonnen met afluisteren. De surveillance ging in 2022 ook enkele maanden door. De krant suggereert dat EYP en degene die de spyware op de telefoon van Seaford implanteerde ‘hand in hand werkten’.

Motie van wantrouwen

De conservatieve regering van premier Mitsotakis overleefde eind januari een motie van wantrouwen. SYRIZA had de motie ingediend vanwege het schandaal waarbij meer dan 30 politici, hooggeplaatste militairen en journalisten werden afgeluisterd via Predator-spyware op hun smartphone.

De premier ontkent alle betrokkenheid bij het schandaal, maar Tsipras gelooft dat niet. De EYP is een autonoom agentschap dat rechtstreeks verantwoording aflegt aan de Griekse premier. Mitsotakis heeft die verandering bovendien zelf ingevoerd nadat hij in 2019 de verkiezingen had gewonnen.

Veilige overheid

“Burgers voelen zich enorm kwetsbaar wanneer de overheid geen veiligheid biedt en mensen bespioneert”, zei Tsipras. “We hebben daarom een ​​overheid nodig die achter de burger staat. Een democratische en vrije staat die veiligheid biedt. Dit is één van de belangrijkste kwesties die ​​bij de komende verkiezingen op het spel staan.”

De Grieken gaan op 21 mei naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Regeringspartij Nea Demokratia staat in de opiniepeilingen bovenaan, maar ziet de voorsprong op SYRIZA slinken. De premier ligt al enkele maanden onder vuur vanwege het afluisterschandaal en de treinbotsing bij Tempi waarbij 57 doden vielen.

2 Responses to Tsipras roept premier (weer) op het matje om afluisterschandaal

  1. dani2503 schreef:

    Nu even doorzetten Tsipras. Mitsotakis denkt dat hij zich als premier alles kan veroorloven. Afluisterschandalen, spoorwegen die voor geen meter functioneren. Hij had allang moeten opstappen. Maar het is makkelijker om onschuldige functionarissen te beschuldigen van Spoorwegen en politie. Zelfs in het buitenland spreken ze er schande van.

  2. […] Tsipras roept premier (weer) op het matje om afluisterschandaal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: