25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Op 25 maart 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. Het begin van de opstand tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar in hun greep hielden, wordt ieder jaar nog groots gevierd in Griekenland. Op Onafhankelijkheidsdag wordt traditiegetrouw uitgepakt met militaire parades in verschillende steden.

Tijdens de parade in Larissa droegen scholieren die meeliepen een rouwband om hun arm. Ze deden dat ter nagedachtenis aan de 57 dodelijke slachtoffers van de treinramp bij Tempi. Daar botsten op 28 februari een passagierstrein en een goederentrein met hoge snelheid frontaal op elkaar.

Kalamata

In Kalamata herdenken ze het begin van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1929) op een eigen manier. Op 23 maart 1821 was Kalamata de eerste stad die onder het bevel van de generaals Theodoros KolokotronisPetros Mavromichalis en Papaflessas in opstand kwam tegen de overheersers. Die historische dag wordt ieder jaar nagespeeld.

Google Doodles

Net als in eerdere jaren besteedt Google ook dit jaar aandacht aan de Griekse Onafhankelijkheidsdag met een speciale doodle van een Griekse vlag op de startpagina. In 2021 was de startpagina van de zoekmachine voorzien van een wapperende Griekse vlag en een lauwerkrans met het getal 200, als symbool van vrijheid en solidariteit. In dat jaar werd de 200e verjaardag van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog gevierd.

De Google Doodle van dit jaar

In 2018 was het logo op de beginpagina versierd met een paar tsarouchia, de bekende rode schoenen met een zwarte pompon van de Evzones, het Griekse keurkorps dat tegenwoordig een ceremoniële rol vervult. Ze bewaken het graf van de onbekende soldaat en het presidentiële paleis en ze hijsen en strijken elke zondag de vlag op de Acropolis. Hun uniform is een verwijzing naar de kleding van de kleftes, de vrijheidsstrijders in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog.

2 Responses to 25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag

  1. dani2503 schreef:

    Altijd leuk om te zien en te merken dat de Grieken deze traditie jaarlijks voortzetten.

  2. […] 25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: