Griekenland krijgt 29 gesmokkelde oudheden terug

foto’s: Grieks ministerie van Cultuur

(Klik op een afbeelding voor een vergroting)

Tijdens een speciale ceremonie in New York heeft Griekenland 29 gesmokkelde antiquiteiten teruggekregen. Het gaat onder meer om marmeren en bronzen beeldjes en gouden sieraden. Dat maakte het Ministerie van Cultuur bekend.

De Griekse oudheden werden in beslag genomen bij een veiling. Ze maakten deel uit van een collectie die eigendom was van Shelby White, een New Yorkse filantroop en bestuurslid van het Metropolitan Museum of Art. De voorwerpen belandden in de VS via de illegale kunsthandel.

“De handel in antiquiteiten is een miljardenbusiness voor dieven en smokkelaars die profiteren van cultureel erfgoed. Griekenland, erkend als de bakermat van de westerse beschaving, is bijzonder kwetsbaar voor dit soort criminele activiteiten”, zei de directeur van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst, Ivan Arvelo.

Zeldzame Eid Mar-munt

Eén van de in beslag genomen antiquiteiten is een zeldzame gouden Eid Mar-munt, met op de voorkant het hoofd van Brutus en op de achterkant twee dolken. De inscriptie Eid Mar verwijst naar half maart, de dag van de moord op Julius Caesar. De inbeslag genomen collectie bevatte ook verschillende marmeren en bronzen artefacten, aardewerken vazen en een deel van een fresco.

De Griekse minister van Cultuur Lina Mendoni nam de antiquiteiten in ontvangst en prees de successen van de officier van justitie in Manhattan in de strijd tegen illegale kunsthandel.

Ze benadrukte dat het een topprioriteit is voor Griekenland om zijn cultureel erfgoed te herstellen. Volgens Medoni heeft het land ‘in de loop der jaren een behoorlijke klap gekregen door de illegale handel in en smokkel van culturele eigendommen’.

One Response to Griekenland krijgt 29 gesmokkelde oudheden terug

  1. […] Griekenland krijgt 29 gesmokkelde oudheden terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: