1 op de 3 Griekse kinderen is te zwaar

Griekenland en UNICEF hebben een overeenkomst ondertekend om obesitas bij kinderen te helpen voorkomen en bestrijden. Ongeveer één op de drie Griekse kinderen heeft overgewicht (37,5 procent) of obesitas (35 procent).

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat Griekenland op de derde plaats van de Europese landen met kinderen met overgewicht en obesitas onder de 5 jaar. Van de kinderen jonger dan 5 jaar is één op de acht te zwaar, blijkt uit het Europees Regionaal Obesitasrapport 2022.

In de leeftijdscategorie 5-9 jaar staat Griekenland op de tweede plaats van alle Europese landen en bij de 10- tot 19-jarigen is Griekenland zelfs koploper als het gaat om zwaarlijvigheid.

Nationaal Actieplan

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in samenwerking met UNICEF het Nationaal Actieplan Tegen Obesitas bij Kinderen opgesteld dat vanaf juni op nationaal, regionaal en lokaal niveau zal worden uitgevoerd.

Minister van Volksgezondheid Thanos Plevris, secretaris-generaal voor Volksgezondheid Irini Agapidaki en Luciano Calestini, vertegenwoordiger van UNICEF in Griekenland, zetten hun handtekening onder de overeenkomst.

Medische en sociale gevolgen

Voor veel gezinnen met lage inkomens in Griekenland is gezonde voeding niet betaalbaar of binnen handbereik. Slechte voeding en/of eetgewoonten op jonge leeftijd kunnen leiden tot overgewicht en obesitas. Dit heeft niet alleen medische gevolgen, maar het beïnvloedt ook het sociale en psychologische leven van kinderen.

Bovendien hebben ze ook op latere leeftijd een verhoogd risico op overgewicht.

2 Responses to 1 op de 3 Griekse kinderen is te zwaar

  1. dani2503 schreef:

    Gelukkig dat er aandacht aan besteed wordt. Ze zitten ook veel te veel in plaats van bewegen. Maar eerlijk is eerlijk: de ouders geven het slechte voorbeeld. Om de kinderen uit school te halen nemen ze de auto in plaats van dit lopend te doen ook al is de afstand nog geen 5 minuten. Ze veroorzaken hele verkeersopstoppingen. En lage inkomen’s? Waar halen ze dan het geld voor auto’s vandaan? Die rijden ook niet op water. Nog een voorbeeld: ’s zomers zitten hele groepen pubers op terrassen. Rokend en met hun mobiel en frappe te drinken. Als tierist kun je geen plek vinden om even uit te rusten. Klachten van Nederlanders genoeg. Op Kos, Korinthos eva. Dus breng ze in beweging die Griekse jongeren.

  2. […] 1 op de 3 Griekse kinderen is te zwaar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: