Mitsotakis: Verkiezingen worden gehouden in mei

Zoals verwacht heeft premier Mitsotakis een nieuwe datum bekend gemaakt voor de algemene verkiezingen. Die zouden aanvankelijk op 9 april plaatsvinden, maar vanwege de treinramp en de nasleep daarvan ging daar een streep doorheen.

“Ik kan u met zekerheid zeggen dat de verkiezingen zullen plaatsvinden in mei”, zei Mitsotakis tijdens een gesprek in het programma ‘Protagonistes’ van televisiezender Alpha. Een precieze datum voor de stembusgang noemde hij nog niet.

De termijn van zijn regering loopt in juli af, maar de premier heeft besloten vervroegde verkiezingen uit te schrijven. “De verkiezingen in juli houden zou niet werken, omdat er zeer waarschijnlijk een tweede ronde nodig is”, zei hij. De meest waarschijnlijke opties voor de verkiezingen zijn 14 of 21 mei. De verwachte tweede ronde zou dan begin juni zijn.

Mitsotakis’ partij Nea Dimokratia (ND) heeft nu de absolute meerderheid in het Griekse parlement, maar ligt al enkele maanden onder vuur vanwege een afluisterschandaal en de treinbotsing bij Tempi waarbij 57 doden vielen. Transportminister Kostas Karamanlis stapte op na het ongeluk, maar is bij de verkiezingen wel weer verkiesbaar.

Veel Grieken houden de regering verantwoordelijk voor de treinramp, omdat omdat zij te weinig heeft gedaan aan de slechte staat en de veiligheid van het spoor. Mitsotakis zei dat het bezoeken van de plaats van het ongeval ‘moeilijk’ was, maar dat hij niet overwoog om af te treden.

“Ik streef ernaar om opnieuw verkiezingen te winnen en ik geloof dat we daar uiteindelijk in zullen slagen”, zei de premier. In de peilingen heeft Nea Dimokratia nog steeds een voorsprong op Syriza, maar het verschil tussen de twee partijen wordt wel kleiner.

Update 28/03: Premier Mitsotakis heeft aangekondigd dat de verkiezingen op 21 mei worden gehouden


Explainer: Greece gears for election on May 21, how the system works


5 Responses to Mitsotakis: Verkiezingen worden gehouden in mei

  1. Of hoe geen nieuws nieuws is…

  2. Ingrid Osephius schreef:

    Ik hoop toch zo dat hij niet meer gekozen wordt. Alle omkoopschandalen en fake news om de tegenstanders uit te schakelen. Griekenland heeft geen sociale systemen. Je kan zo maar van de een op de andere dag ontslagen worden zonder reden of vergoeding. De pensioenen die gehalveerd werden of, als je geluk had, met 1/3 werden gekort. Te veel om op te noemen.

  3. […] Mitsotakis: Verkiezingen worden gehouden in mei […]

  4. […] Grieken gaan in mei naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Regeringspartij Nea Demokratia staat in de opiniepeilingen […]

  5. […] Griekse parlementsverkiezingen zijn op 21 mei. Op 5 mei maakt de Hoge Raad bekend welke partijen meedoen. Ellines staat in de recente peilingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: