Thessaloniki herdenkt slachtoffers Holocaust

De Griekse president Katerina Sakellaropoulou heeft in Thessaloniki meegelopen in de jaarlijkse mars ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Dit jaar stond die in het teken van het vertrek van de eerste trein vanuit Thessaloniki naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, op 15 maart 1943.

“Met deze herdenkingsmars herdenken we de slachtoffers van nazisme, fascisme, antisemitisme en delen we mee in het verdriet in van hun nabestaanden”, zei Sakellaropoulou. “We luisteren naar de onthullende woorden van de weinige overlevenden en
we verenigen onze stem met de duizenden burgers die dezelfde route lopen, van de getto naar het treinstation, en brengen de universele menselijke boodschap ‘Nooit Meer’ in praktijk.”

Bij de herdenking hadden mensen witte ballonnen bij zich met de boodschap ‘Nooit Meer’ en ze legden rode anjers op de treinsporen bij het oude treinstation, waar 80 jaar geleden de eerste treinen met Joden uit Thessaloniki vertrokken naar de concentratiekampen van de nazi’s waar duizenden van hen werden vermoord.

Thessaloniki was eeuwenlang een toevluchtsoord voor gevluchte Joden uit andere delen van Europa en kreeg daardoor de bijnaam Jeruzalem van de Balkan. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er ruim 50.000 Joden in de stad. In 1943 werden de meesten van hen gedeporteerd naar concentratiekampen, bijna 97 procent overleefde dit niet.

One Response to Thessaloniki herdenkt slachtoffers Holocaust

  1. […] Thessaloniki herdenkt slachtoffers Holocaust […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: