Training stationschef Larissa ‘onvolledig en onvoldoende’

De stationschef van Larissa die dienst had tijdens de treinramp had niet genoeg theoretische en praktische training gekregen. De Griekse spoorwegwaakhond RAS zegt na een onderzoek dat zijn opleiding ‘onvolledig en ontoereikend’ was.

De 59-jarige stationschef, die nog maar kort in dienst was, kon niet aantonen dat hij de basisopleiding had afgerond. Ook andere werknemers van Hellenic Railways (OSE) zijn niet goed opgeleid, concludeert RAS.

De toezichthouder vindt dat personeel dat dezelfde (gebrekkige) training volgde niet ingezet mag worden op functies met een grote verantwoordelijkheid. Volgens RAS vormen zij een ‘directe en ernstige’ bedreiging voor de openbare veiligheid.

OSE niet eens met kritiek

De OSE is het niet eens met de bevindingen van de toezichthouder. “Middenin een zeer moeilijke en pijnlijke situatie voor de Griekse samenleving en de Griekse spoorwegen is het buitengewoon onaangenaam dat officiële instanties meningen uiten en beslissingen nemen zonder grondig onderzoek en documentatie”, zei het bedrijf in een verklaring.

Volgens Hellenic Train is in juli 2022 het document Basisopleiding Verkeerspersoneel opgestuurd naar de RAS, dat naar eigen zeggen ‘volledig voldeed’ aan alle richtlijnen van de toezichthouder.

Woede, protesten en stakingen

Op 28 februari botste even voor middernacht een intercity die op weg was van Athene naar Thessaloniki met hoge snelheid frontaal op een goederentrein. De twee treinen hadden toen al kilometers in tegengestelde richting op hetzelfde spoor gereden. De stationschef van Larissa zou dat niet in de gaten hebben gehad. Vier medewerkers van de spoorwegen, waaronder de stationschef, zitten vast op verdenking van dood door schuld.

Meerdere wagons ontspoorden na de botsing en er volgde een enorme brand. Bij het ongeluk vielen 57 doden en tientallen gewonden. De treinramp bij Tempi leidt al twee weken tot grote woede, protesten en stakingen in Griekenland. De Grieken houden de regering verantwoordelijk omdat er te weinig is geïnvesteerd in de veiligheid.

De spoorwegvakbonden waarschuwden al heel lang voor de slechte staat van het spoornetwerk in Griekenland, maar hun klachten werden genegeerd. Automatische beveiligingssystemen werken al jaren niet en machinisten moeten regelmatig seinen negeren die permanent op rood staan.


Alle berichten over de treinramp bij Tempi vind je hier


One Response to Training stationschef Larissa ‘onvolledig en onvoldoende’

  1. […] Training stationschef Larissa ‘onvolledig en onvoldoende’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: