Navagio-strand wordt gesloten wegens risico op aardverschuivingen

Het populaire strand met het scheepswrak op Zakynthos blijft deze zomer gesloten voor bezoekers vanwege het risico op aardverschuivingen. Boten kunnen wel de baai invaren, maar de passagiers mogen niet van boord of naar het strand zwemmen.

Het besluit is genomen op aanraden van een team van experts van de Griekse organisatie voor aardbevingsplanning en -bescherming (OASP). Zij hebben op 8 maart een routinecontrole uitgevoerd met betrekking tot de veiligheid op het strand.

Volgens het OASP-team is er een aanzienlijk risico op aardverschuivingen als gevolg van erosie van de hoge kalkstenen kliffen die het strand omringen. De veiligheid van het strand wordt iedere zes maanden opnieuw beoordeeld.

Navagio Beach is een belangrijke toeristische trekpleister op het Ionische eiland, maar volgens Toerismeminister Vassilis Kikilias gaat de veiligheid van bewoners en bezoekers boven alles. “Juist gezien het grote aantal bezoekers in het gebied tijdens het toeristenseizoen”, aldus de minister.

Zeven lichtgewonden

De ingestorte rotswand bij het strand (september 2018)

In september 2018 vond op Navagio Beach een aardverschuiving plaats, waarbij een deel van de rotswand bij het strand instortte en zeven toeristen (licht) gewond raakten. Een zware aardbeving in oktober van dat zelfde jaar zorgde voor een nieuwe aardverschuiving.

Ook bij een aardbeving in september 2022 kwamen er stenen en grind van de rotswand naar beneden, waardoor het strand werd afgesloten voor bezoekers. Enkele dagen daarvoor waarschuwde een seismoloog nog voor gevaarlijke situaties op het strand met het beroemde scheepswrak, dat dagelijks door honderden toeristen wordt bezocht. 

Gemeente overvallen door besluit

De lokale autoriteiten op Zakynthos zijn niet blij met de beslissing van de minister om het strand te sluiten en zeggen dat ze door het nieuws overvallen werden. “Officieel heeft niemand ons iets verteld. Zelfs het Schipbreuk Comité wist van niets”, zei de voorzitter van de gemeenteraad, Stavros Kakolyris, tegen nieuwsite GRTimes.

“We zijn niet positief over de sluiting van het scheepswrakstrand tijdens het toeristenseizoen. Het is een grote klap voor het toerisme op het eiland”, aldus Kakolyris, die eraan toevoegde dat de gemeente Zakynthos vorig jaar een veiligheidsplan heeft ingediend.

Volgens dat plan mag er maar één boot per half uur aanleggen bij het strand, zodat er bij een eventuele aardverschuiving geen grote drukte is en de bezoekers veilig zouden zijn. “Ons voorstel was eigenlijk om geen massa bezoekers op het strand te krijgen. Hoe dan ook, er zijn touwen, hekken en waarschuwingsborden met vallende stenen geplaatst.”

2 Responses to Navagio-strand wordt gesloten wegens risico op aardverschuivingen

  1. dani2503 schreef:

    Heel netjes om de argeloze toerist te waarschuwen. Blijkt dat ze iets geleerd hebben van de catastrofe.

  2. […] Navagio-strand wordt gesloten wegens risico op aardverschuivingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: