“Geen menselijke fout, maar een misdaad”

“Het was geen menselijke fout, het was een misdaad”, stond op een spandoek dat werd vastgehouden door demonstranten die zich vandaag verzamelden bij het parlement in Athene. “Onze doden, jullie winst”, stond op een ander spandoek.

Vandaag gingen opnieuw duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de treinramp van twee weken geleden. De vakbonden hadden een landelijke 24-uursstaking uitgeroepen en in verschillende steden stonden demonstraties gepland.

Het ongeluk bij Tempi heeft grote woede losgemaakt bij de Grieken. Ze houden de Griekse regering verantwoordelijk voor de treinbotsing waarbij 57 doden vielen, omdat zij te weinig heeft gedaan aan de slechte staat en de veiligheid van het spoor.

Doofpotaffaire voorkomen

De regering heeft erkend dat er te weinig is geïnvesteerd in het Griekse spoor, maar wijt de crash vooral aan menselijke fouten. Vier medewerkers van de spoorwegen zitten vast op verdenking van dood door schuld. “We zullen niet toestaan ​​dat een gebrek aan transparantie, een doofpotaffaire, het weglopen van verantwoordelijkheden en eventuele vertragingen tot vergetelheid leiden”, zei vakbond GSEE in een verklaring.

Bij het centrale station van Athene legden mensen bloemen en brandden ze kaarsen. “We willen veilige spoorwegen die werken”, zei het hoofd van een vakbond voor spoorwegpersoneel tegen de staatstelevisie. Demonstranten die naar het hoofdkantoor van spoorbedrijf Hellenic Train waren gegaan, scandeerden onder meer “moordenaars”.

Ook in Thessaloniki, een universiteitsstad waar veel slachtoffers van de ramp vandaan kwamen, vormde het toneel van nieuwe protesten. “We blijven de straat opgaan tot degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragedie worden gestraft”, zei filosofiestudente Zoe Konstantinidou. “Ze geven niets om ons leven.”

Confrontatie met politie

In Athene liep het protest in het centrum van de stad – dat verder vreedzaam verliep – korte tijd uit op felle confrontaties tussen relschoppers en de oproerpolitie. Betogers gooiden benzinebommen, stenen en andere voorwerpen. Ook werden ruiten van winkels ingeslagen en vuilnisbakken in brand gestoken. De politie gebruikte traangas tegen de betogers en heeft 10 mensen aangehouden.


Alle berichten over de treinramp bij Tempi vind je hier


3 Responses to “Geen menselijke fout, maar een misdaad”

  1. Rob Alberts schreef:

    Begrijpelijk woede ….

    Meelevende groet,

  2. […] het ongeluk vielen 57 doden en tientallen gewonden. De treinramp bij Tempi leidt al twee weken tot grote woede, protesten en stakingen in Griekenland. De Grieken houden de regering verantwoordelijk omdat er te weinig is geïnvesteerd […]

  3. […] “Geen menselijke fout, maar een misdaad” […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: