Advocaat geschorst voor brengen nazigroet

De tuchtraad van de Orde van Advocaten van Athene (ABA) heeft advocaat Konstantinos Plevris met onmiddellijke ingang geschorst omdat hij in oktober 2022 de nazigroet bracht in de rechtszaal.

De advocaat deed dat tijdens een hoorzitting in hoger beroep van Gouden Dageraad in het bijzijn van rechters en tientallen mensen die de rechtzaak bijwoonden. Plevris, die bekend staat om zijn nazi-sympathiën, vertegenwoordigde Europarlementariër en voormalig GD-lid Giannis Lagos.

Aan het begin van de hoorzitting, nadat zijn cliënt Lagos het woord had genomen, bracht de 83-jarige Plevris opzichtig de nazigroet. Hij sprak over ‘de zwakheden van links’ en verklaarde zich een aanhanger van de Griekse dictator Metaxas. Het was al de derde keer dat de advocaat de nazigroet bracht in de rechtbank.

Zelfverklaarde nazi

Konstantinos Plevris was in 1965 de oprichter en leider van het Metaxistische Kómma 4is Avgoústou (K4A) en in 1999 van het Grieks nationalistische Próti Grammí (Frontlijn). K4A was vernoemd naar en geïnspireerd door het regime van Ioannis Metaxas. De partij speelde een belangrijke rol bij het beïnvloeden en bepalen van de toekomstige richting van extreemrechts in Griekenland. Maar K4A was ook zelf een prominente politieke beweging vóór de junta.

In 2007 werd Plevris door een Griekse rechtbank aanvankelijk schuldig bevonden aan het aanzetten tot rassenhaat op basis van uittreksels en citaten in zijn boek ‘De Joden: de hele waarheid’. Plevris omschreef zichzelf in het boek als een ‘nazi, fascist, racist, antidemocraat en antisemiet’.

In hoger beroep werd hij vrijgesproken van opruiing en het aanzetten tot geweld, maar er werd wel opgemerkt dat hij een holocaustontkenner was.

Vader van minister

Konstantinos Plevris is ook de vader van de Griekse minister van Volksgezondheid Thanos Plevris, die de actie van zijn vader publiekelijk veroordeelde. “Het deed me huiveren”, zei hij.

“Ten eerste omdat het saluut in een rechtszaal was. En ten tweede omdat het was in het bijzijn van een vrouw wier kind door een nazi was vermoord.” Die vrouw is de moeder van Pavlos Fyssas, een antifascistische rapper die in 2013 werd vermoord door een lid van de Gouden Dageraad.

De unanieme beslissing van de ABA om Konstantinos Plevris te schorsen gaat onmiddellijk in en geldt tot er een definitief besluit is genomen over een mogelijk beroep.

One Response to Advocaat geschorst voor brengen nazigroet

  1. […] Advocaat geschorst voor brengen nazigroet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: