Griekse archeologen leggen werk neer na aanval op collega

Griekse staatsarcheologen hebben vandaag een stakingsactie gehouden om te protesteren tegen de gewelddadige aanval op een collega.

Archeoloog Manolis Psarros werd vorige week op Mykonos aangevallen door twee onbekende mannen, Hij kreeg een zware klap op zijn achterhoofd en de aanvallers lieten hem bewusteloos en bloedend achter op straat. Later werd de 53-jarige archeoloog naar een ziekenhuis in Athene overgebracht, daar werden gebroken ribben en fracturen in zijn neus en gezicht vastgesteld. 

De vereniging van Archeologen sprak van een ‘maffia-achtige aanval’. Zij vermoeden dat de aanval op Psarros mogelijk verband houdt met de druk die commerciële partijen uitoefenen om het toerisme op Mykonos uit te breiden.

Psarros was op Mykonos belast met het goedkeuren van bouwvergunningen voor hotels en amusementscentra en de registratie van overtredingen en illegale constructies. Lokale archeologische diensten zijn in Griekenland verantwoordelijk voor de bescherming van het antieke erfgoed en hebben daardoor invloed op het verstrekken van bouwvergunningen.

Onder druk gezet

Volgens de krant Ta Nea grijpen de archeologische diensten op Mykonos elk jaar ongeveer 20 keer in omdat er op de geplande bouwlocatie antiquiteiten worden gevonden. De archeologen worden onder druk gezet om de onderzoeken naar antieke vondsten, die 3 tot 10 maanden kunnen duren, te bespoedigen.

Als protest tegen de aanval op Psarros hebben Griekse staatsarcheologen vandaag vijf uur het werk neergelegd. Medewerkers van het ministerie van Cultuur in Athene en de nationale vereniging van archeologische conservatoren sloten zich bij het protest aan.

Het ministerie van Cultuur veroordeelde de mishandeling en de burgemeester van Mykonos, Constantinos Koukas noemde het een ‘criminele en brutale aanval die ons allemaal heeft geschokt’.

3 Responses to Griekse archeologen leggen werk neer na aanval op collega

 1. Rob Alberts schreef:

  Juist het archeologisch onderzoek kan een nieuwe impuls voor toerisme geven.
  Blijkbaar hebben de daders daar geen idee van.

  Vriendelijke groet,

  • dani2503 schreef:

   Dat klopt helemaal. Daders hebben blijkbaar niets beters te doen dan hardwerkende mensen letsel toe te brengen. Toevallig vanmorgen om 06.45 uur de supermarkt overvallen. De medewerker ernstig verwond door messteken. Het wordt steeds gekker op deze wereld. Of een archeoloog, of een ander, die mensen werken wel.

 2. […] Griekse archeologen leggen werk neer na aanval op collega […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: