Scheepswrak Chalkidiki gelinkt aan Griekse Revolutie

Een scheepswrak dat bij toeval werd ontdekt in de zee bij Kassandra, het meest westelijk gelegen schiereiland van Chalkidiki, is mogelijk gebruikt tijdens de Griekse revolutie van 1821.

Een deel van het wrak werd drie jaar geleden ontdekt bij Skalas Fourkas Beach, toen golven het zand verschoven dat het schip 200 jaar lang had bedekt. Het schip lag niet verder dan 80 tot 100 meter uit de kust, op de geringe diepte van vier meter. Het schip, een soort brik met vierkante zeilen, was ongeveer 25 meter lang en 8 meter breed.

Zak koffiebonen

In november 2022 begon een team van archeologische duikers onder leiding van Stavroula Vrachionidou met een noodopgraving onder water. “Vanaf de allereerste duiken zagen we een indrukwekkend wrak, half begraven in de zandige zeebodem, waarvan de draagbare artefacten in bijna perfecte staat verkeerden”, zei Vrachionidou tegen Griekse media.

In het wrak ontdekten de onderzoekers twee kanonnen en een anderhalve meter lang geweer op de houten romp. Ook vonden ze alledaagse voorwerpen die door de bemanning werden gebruikt. Er zijn tot dusver 34 objecten naar boven gehaald, waaronder aardewerk, vazen ​​van klei en porselein, bronzen flessen, een houten mand en een inktpotstandaard.

In de bovenste laag sediment die het wrak bedekt, zijn sporen van zeilen, touwen (grondgerei) en andere organische elementen bewaard gebleven, waaronder een zak koffiebonen en een rieten mand. De archeologen verwachten dat in het gedeelte van het wrak dat nog onder het zand ligt, nog meer zal worden gevonden, zoals voorwerpen die in het vrachtruim waren opgeslagen.

Link met opstand in Chalkidiki

Volgens de archeologen dateert het scheepswrak uit de late 18e en vroege 19e eeuw. Het is mogelijk dat het schip een rol speelde in de Griekse Revolutie en dan met name bij de opstand in Chalkidiki die werd geleid door Emmanuel Pappas. Maar over wát die rol dan precies was, kunnen de archeologen op basis van de beschikbare informatie nu alleen nog maar speculeren.

“Het is de vraag of het wrak een schip was dat de strijders van Pappas vervoerde, of één van de oorlogsschepen die vanaf de marine-eilanden verder naar het zuiden voeren om de Chalkidiki-opstand te steunen”, aldus Vrachionidou.

2 Responses to Scheepswrak Chalkidiki gelinkt aan Griekse Revolutie

  1. dani2503 schreef:

    Mooi al die ontdekkingen, zo wordt er steeds een stukje geschiedenis bekend.

  2. […] Scheepswrak Chalkidiki gelinkt aan Griekse Revolutie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: