Laatste Griekse oma van iconische foto overleden

Militsa Kamvisi, de laatste van de drie beroemde ‘oma’s van Lesbos’, is gisteren overleden. De drie yiayiades werden bekend door een foto uit oktober 2015, toen de vluchtelingencrisis op zijn hoogtepunt was.

De foto toont Militsa Kamvisi, Eustratia Mavrapidi en haar nicht Maritsa Mavrapidi die op een bankje zitten in het dorp Skala Sykamias op Lesbos en zich ontfermen over een baby. De jonge Syrische moeder van het jongetje staat er naast. De foto ging al snel viral en werd een iconisch beeld.

Kamvisi, die de baby een flesje gaf, werd zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, iets wat haar verbijsterde. “Waarom zeg je ‘bravo’, mijn zoon? Wat hebben we gedaan?”, zei ze toen ze in januari 2016 hoorden van de nominatie.

Militsa, Eustratia en Maritsa kennen de benarde situatie van de vluchtelingen. Net als bijna alle 150 andere inwoners van het kustdorpje Skala Sykaminia, stammen ook zij af van Grieken die in de jaren twintig van de vorige eeuw moesten vluchten uit Turkije. Hun moeders kwamen met een vlot aan op Lesbos en de drie vrouwen kennen de achterliggende verhalen van hun vlucht.

‘Onze moeders hebben hetzelfde meegemaakt’

Daarom trokken de drie yiayiades zich het ook lot van de vluchtelingen aan. “We leven met hen mee omdat onze moeders hetzelfde hebben meegemaakt’, zei Kamvisi in een interview. “Ik herinner me dat een jonge moeder van de boot stapte en recht in mijn armen viel. Ze huilde en huilde maar. Ze begreep dat we van haar hielden.”

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015-2016 maakten meer dan een miljoen mensen vanuit Turkije de oversteek naar de Europese Unie. Lesbos was een centraal toegangspunt omdat de Turkse kust dichtbij is.

Militsa Kamvisi is vandaag begraven op de begraafplaats van Sykamnia. De twee andere ‘oma’s van Lesbos’ overleden al eerder. Maritsa Mavrapidou in 2019, Efstratia Mavrapidou vorig jaar.

4 Responses to Laatste Griekse oma van iconische foto overleden

  1. Maria Levoyannis schreef:

    Prachtige ontroerende foto, wat zou de wereld mooi zijn als iedereen zo empathisch zou zijn!

  2. dani2503 schreef:

    Precies Maria, de wereld lijkt wel een gekkenhuis. Als je het nieuws hoort en ziet denk je waar moet het naar toe? Zulke foto’ zouden het nieuws moeten domineren. Misschien zou het dan iets beter worden. 👱🙏❤

  3. Marijke Schanzleh schreef:

    Ik voel me nog steeds vereerd dat ik deze 3 sterke vrouwen heb mogen ontmoeten toen ik vrijwilligerswerk deed in Sykaminia; het gaf iedereen een meer dan goed gevoel met veel hoop voor de wereld die toen op Lesvos bijeen kwam; een zeer dierbare herinnering die nog steeds op mijn netvlies staat

  4. […] Laatste Griekse oma van iconische foto overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: