Grenshek in Evros wordt dit jaar met 35 km verlengd

Het hek langs de Grieks-Turkse grens in de regio Evros moet aan het einde van dit jaar met 35 kilometer zijn verlengd. Dat zei minister van Burgerbescherming Takis Theodorikakos.

Het is de bedoeling dat er over een lengte van 140 kilometer een hek langs de grens met Turkije wordt gebouwd. Volgens Theodorikakos moet dat zo snel mogelijk worden voltooid. Momenteel is het grenshek iets meer dan 35 kilometer lang.

De minister vindt dat ‘de Europese Unie haar solidariteit moet bewijzen’ door bij te dragen aan de kosten van het project, dat tot nu toe uitsluitend door de Griekse staat wordt gefinancierd.

Volgens Theodorikakos profiteren ook de andere landen van de Europese Unie van het hek, omdat het voor migranten moeilijker wordt om de EU op illegale wijze te bereiken. “Ik geloof dat iedereen de omvang van het probleem voor heel Europa kan begrijpen als Griekenland niet tegelijkertijd een sterke boodschap van afschrikking en menselijkheid zou afgeven”, aldus de minister.

Griekenland wil de grens met Turkije in het noordoosten van het land volledig afgrendelen, om zo te voorkomen dat vluchtelingen en migranten illegaal de grens oversteken. Volgens cijfers van de Griekse autoriteiten zijn sinds begin dit jaar ongeveer 6600 irreguliere migranten tegengehouden aan de grens in Evros. Ook werden in het hele land 118 vermeende mensensmokkelaars gearresteerd.

Het optreden van de Griekse grenswachten in de regio Evros ligt al een tijdje onder vuur. Volgens Amnesty International zijn pushbacks en geweld langs Griekse grens standaard beleid. Ook de Europese Commissie uitte haar zorgen over beschuldigingen van geweld tegen migranten. Griekenland ontkent de beschuldigingen.

4 Responses to Grenshek in Evros wordt dit jaar met 35 km verlengd

 1. dani2503 schreef:

  fantastisch nieuws. Ze kunnen Griekenland niets maken volgens het akkoord van Schengen. Immers hierin is bepaald, dat iedere lidstaat van de EU, dat de buitengrens vormt, deze mag en moet bewaken. Wat wel een nadeel is, dat de smokkelaars dan een zeer risicovolle andere route gaan nemen, zoals vanmorgen in Talie desastreus is afgelopen.

 2. Maarten den Ouden schreef:

  Schande voor Europa! Nóg meer doden op de Middellandse Zee? Vandaag weer 60 medemensen bij Italië verzopen/vermoord – ze kwamen vanuit Izmir, dat is 10 kilometer varen naar Lesbos – ook een gevaarlijke route maar véél minder gevaarlijk dan helemaal naar Italië! Waarom niet naar Lesbos? Omdat ze daar teruggeduwd worden door de Griekse kustwacht.
  Zo’n hek zorgt alleen maar dat wanhopige mensen die vluchten voor oorlog en geweld routes gaan zoeken die nóg risicovoller zijn.
  Eens dat ook andere landen Griekenland moeten helpen hierin.
  Maar juist Griekenland heeft een geschiedenis van veel immigratie, emigratie en volksverhuizingen. En ook nu nog wonen heel veel Grieken in het buitenland – dat mag wél, maar als arme stakkers naar Griekenland willen mag dat niet? Ik weet zeker dat een groot deel van de Griekse bevolking veel minder negatief tegenover vluchtelingen staat dan de Griekse regering.

 3. […] Grenshek in Evros wordt dit jaar met 35 km verlengd […]

 4. […] hek langs de Grieks-Turkse grens in de regio Evros moet aan het einde van dit jaar met 35 kilometer zijn verlengd. Momenteel is het grenshek iets meer dan 35 kilometer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: