Extreemrechtse partij uitgesloten van verkiezingen

Wanneer de Grieken dit voorjaar naar de stembus gaan, kunnen ze geen stem uitbrengen op de extreemrechtse partij Ellines. De partij wordt geleid door Ilias Kasidiaris, een voormalig parlementariër en woordvoerder van Gouden Dageraad, die momenteel in de gevangenis zit.

Het Griekse parlement heeft een amendement goedgekeurd dat zijn nieuwe partij Ellines (Nationale Partij – Grieken) uitsluit van deelname aan de komende verkiezingen.

Premier Kyriakos Mitsotakis noemde het amendement ‘zeer belangrijk voor de bescherming van de democratie tegen criminele organisaties en personen die zich voordoen als politieke partijen’. Regeringspartij Nea Dimokratia en de centrumlinkse oppositiepartij PASOK-KINAL stemden voor het voorstel voor een wetswijziging.

Kritiek van oppositiepartijen

De Griekse Communistische Partij KKE, de linkse MeRA25-partij van voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis en de rechtse Elliniki Lisi-partij stemden tegen omdat ze de voorwaarden van de wetswijziging te algemeen vinden. De ogenschijnlijk neutrale bewoordingen van het amendement zouden aangeven dat het niet uitsluitend gericht is op veroordeelde neonazi’s.

“Het wetsvoorstel moet duidelijk zijn over neonazi’s en geen achterdeur openen voor uitgebreide interpretaties en het gelijkstellen van het nazisme aan een andere politieke ideologie”, luidde de kritiek.

Vissen in troebel water

De grootste oppositiepartij SYRIZA onthield zich van stemmen. SYRIZA-leider Alexis Tsipras beweerde voorafgaand aan de stemming in het parlement dat Nea Dimokratia extreemrechtse stemmen probeert te winnen door de partij Ellines van de verkiezingen te weren en formaties met nazi-ideologieën niet uit te sluiten.

Tsipras beschuldigde de regering-Mitsotakis ervan het amendement te hebben ingediend op basis van ‘kleinzielige politieke berekeningen’ met als doel ‘te vissen in de troebele wateren van extreemrechts en vals patriottisme’. Dat kwam hem op zijn beurt weer op felle kritiek van Nea Dimokratia te staan.

Campagne vanuit gevangenis

Aanleiding voor het voorstel tot wetswijziging was de ontdekking dat Ilias Kasidiaris lange tijd een verkiezingscampagne kon voeren vanuit de streng beveiligde Domokos-gevangenis. Het voormalige kopstuk van Gouden Dageraad werd in oktober 2020 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf vanwege het vormen en leiden van een criminele organisatie.

In mei 2020 stapte Kasidiaris uit Gouden Dageraad om een nieuwe partij op te richten. Zijn partij deelt de opvattingen van Gouden Dageraad over anti-migratie, islamofobie en afwijzing van globalisering, maar zegt zich niet te willen associëren met het fascisme en nazisme. 

5 Responses to Extreemrechtse partij uitgesloten van verkiezingen

  1. […] Extreemrechtse partij uitgesloten van verkiezingen […]

  2. […] extreemrechtse partij Ellines. Het Griekse parlement heeft een amendement goedgekeurd dat de partij uitsluit van deelname om de ‘democratie te beschermen tegen criminele organisaties en personen die zich voordoen […]

  3. […] Extreemrechtse partij uitgesloten van verkiezingen […]

  4. […] februari stemde het Griekse parlement in met een wetswijziging die moet voorkomen dat politieke partijen zoals de neofascistische Gouden Dageraad kunnen deelnemen […]

  5. […] Extreemrechtse partij uitgesloten van verkiezingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: