‘Konaki’ op shortlist bedreigde erfgoedsites

Foto’s: Europa Nostra/ Yorgos Mertzanides

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Landhuis ‘Konaki’ in Alexandreia staat – met 10 andere locaties – op de shortlist van de meest belangrijke bedreigde erfgoedsites in Europa. Het gebouw is voorgedragen voor het programma ‘The 7 Most Endangered’.

Dit is een initiatief van Europa Nostra, een pan-Europese organisatie voor erfgoedbescherming, en de Europese Investeringsbank. Met de campagne wordt in Europa de aandacht gevestigd op belangrijke bedreigde erfgoedsites, met de hoop dat de locaties behouden kunnen blijven.

Het landhuis (‘Konaki’) van Gidas werd waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en is een mooi voorbeeld van laat-Ottomaanse architectuur in het noorden van Griekenland. Het toont de vaardigheden van rondtrekkende ambachtslieden op de Balkan.

Bij de bouw is gebruik gemaakt van een interessante combinatie van materialen en technieken, zoals leemsteen, normale bakstenen, hout en vakwerk dat werd bekleed met op maat gemaakte planken of gipscoating.

Vervallen buitenverblijf

Het was ooit het buitenverblijf van de plaatselijke landeigenaar, het administratieve centrum en het sociale centrum van het landgoed. De naam van de site is afgeleid van de Turkse term ‘Konak’ (wat herenhuis betekent) en Gidas, een dorp dat nu is ingebed in de stad Alexandreia.

Tegenwoordig is het een bouwval die al tientallen jaren leeg staat. “Het gebouw vertoont aanzienlijke schade en verval, maar alle originele kenmerken zijn behouden gebleven en de restauratie is nog steeds mogelijk”, meent het adviespanel van het ‘7 Most Endangered’ -programma.

De definitieve lijst van 7 meest bedreigde erfgoedsites in Europa voor 2023 wordt in april bekendgemaakt.

One Response to ‘Konaki’ op shortlist bedreigde erfgoedsites

  1. […] ‘Konaki’ op shortlist bedreigde erfgoedsites […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: