Slachtoffers Holocaust herdacht

Op de gevel van het Griekse parlementsgebouw werd gisteren, aan de vooravond van Holocaust Memorial Day, een eerbetoon geprojecteerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

Op de muur van het gebouw in het centrum van Athene was de tekst “We remember” te lezen, met daarbij een foto van gevangenen in een Nazi-concentratiekamp. Vanmorgen werd in het parlement een minuut stilte om de slachtoffers te eren.

Jaarlijks worden op 27 januari wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. De herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen. Op deze datum in 1945 bevrijdden Sovjet-troepen het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

“Omdat er ieder jaar minder ooggetuigen zullen zijn, is het een historische en morele plicht van iedereen om op deze dag, maar ook elke andere dag, met ontzag terug te denken aan die donkere momenten van Europa”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Het is onze plicht om dit verleden diepgaand te blijven onderzoeken en beetje bij beetje de fakkel van de herinnering door te geven aan de nieuwe generaties. Om een ​​toekomst te verzekeren die vreedzaam en democratisch is en vrij van racistische haat, uitingen van antisemitisme en andere discriminatie van onze medemensen.”

President legt krans bij Holocaustmonument

President Katerina Sakellaropoulou legde vandaag een krans bij het Holocaustmonument in Thissio, in het centrum van Athene, ter ere van alle mensen die stierven in de Nazi-concentratiekampen. Ook Hugo Frances, een van de laatste Griekse overlevenden van de Holocaust, legde een krans.

“Vandaag eren we de slachtoffers van de Holocaust. De gruwelijke misdaad van het nazisme, die de mensheid schokte met zijn onvoorstelbare brutaliteit, roept ons allemaal op tot voortdurende waakzaamheid, zodat de boodschap ‘Nooit Meer’ werkelijkheid wordt”, schreef Sakellaropoulou op Twitter.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er zo’n 72.000 tot 77.000 Joden in Griekenland. De meerderheid woonde in Thessaloniki. In 1945 was meer dan 80 procent van alle Griekse Joden vermoord in de vernietigingskampen van de nazi’s. Dat is één van de hoogste percentages in Europa.

One Response to Slachtoffers Holocaust herdacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: