Acteur en zanger Nikos Xanthopoulos (88) overleden

Nikos Xanthopoulos, een van de meest prominente acteurs van de Griekse klassieke cinema, is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij had een chronische hartaandoening en werd een maand geleden opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Athene.

Xanthopoulos werd op 14 maart 1934 geboren in Athene in een familie van Pontische Griekse vluchtelingen. Hij begon zijn acteercarrière als toneelacteur en maakte in 1957 zijn debuut in theaterproducties. Na zijn filmdebuut in 1958 – een kleine rol in de film ‘Η Ζωή Μου Αρχίζει Με Σένα’ (Mijn leven begint met jou) – richtte hij zich volledig op de cinema.

‘Het kind van het volk’

De acteur, wiens carrière liep van 1958 tot 1971, speelde in 48 films en groeide tijdens de jaren van de junta uit tot de ster van het Griekse melodrama. Hij stond bekend als de acteur die de gewone mensen het beste vertegenwoordigde. Xanthopoulos speelde vaak mannen uit de lagere arbeidersklasse die hard getroffen waren door het lot. Zijn bijnaam luidde ‘Het kind van het volk’ (παιδί του λαού).

In zeven van zijn films speelde hij samen met Martha Vourtsi, de melodramakoningin van de Griekse klassieke cinema. Zijn meest succesvolle films werden geproduceerd door KLAK Film, een filmproductiebedrijf gespecialiseerd in Griekse (melo)dramafilms.

Zanger

Behalve een succesvol acteur was Xanthopoulos ook zanger. Apostolos Kaldaras, een beroemde Griekse muzikant en componist, leerde hem te zingen. Xanthopoulos nam negen albums en 55 singles op waarop hij zong en de bouzouki speelde. Daarnaast vertolkte hij meer dan 300 liedjes, die in dertig films verschenen.

De Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, zei in een reactie op het overlijden van Xanthopoulos dat hij een ‘bekend gezicht was in een tijd waarin Griekenland snel en dramatisch veranderde’. “Nikos Xanthopoulos was een nobele man, die op een authentieke manier het volksgevoel, de pijn van vluchtelingen en interne migratie uitdrukte”, aldus Mendoni.

One Response to Acteur en zanger Nikos Xanthopoulos (88) overleden

  1. […] Acteur en zanger Nikos Xanthopoulos (88) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: