Grieken en royals nemen afscheid van Constantijn II

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

In Athene is vandaag afscheid genomen van Constantijn II, de laatste koning van Griekenland. Hij overleed vorige week op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Athene.

Uren voor de begrafenis stonden rouwenden in de rij buiten de kapel van Agios Eleftherios naast de kathedraal van Athene, om hun laatste eer te bewijzen. Sommige mensen hadden bloemen of een Griekse vlag bij zich. Veel aanwezigen waren het er niet mee eens dat Constantijn geen staatsbegrafenis heeft gekregen.

Premier Mitsotakis verdedigde die beslissing en zei dat de voormalige koning het staatshoofd was van het ‘Koninkrijk Griekenland, dat niet meer bestaat’ en dat de begrafenis een privé-aangelegenheid is. De dood van Constantijn vormt volgens de premier ‘de formele epiloog van een hoofdstuk dat met het referendum van 1974 al definitief werd afgesloten’.

Namens de Griekse regering waren vice-premier Panagiotis Pikrammenos en minister van Cultuur Lina Mendoni aanwezig bij de uitvaartdienst, die werd geleid door aartsbisschop Hieronymos in de kathedraal van Athene. Ook waren er enkele politici van Nea Dimokratia, zoals voormalig premier Andonis Samaras.

Toen het lichaam van de voormalige vorst de kerk uit werd gedragen, zongen de aanwezigen het Griekse volkslied. Aan het einde van de middag werd Constantijn als gewone burger begraven op het voormalig koninklijke landgoed Tatoi, iets ten noorden van Athene. Ook zijn ouders en voorouders hebben daar hun laatste rustplaats.

Veel Europese royals aanwezig

Bij de uitvaartdienst waren ook veel leden van verschillende Europese vorstenhuizen aanwezig. De voormalige Spaanse koningin Sofia was een zus van Constantijn. Zij kwam met haar echtgenoot Juan Carlos naar de uitvaart. Ook leden van de Belgische, Britse, Deense, Zweedse, Noorse en Luxemburgse vorstenhuizen waren in Athene.

Namens Nederland waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig. De voormalige Griekse koning was de peetvader van de Nederlandse prins Constantijn en de Britse kroonprins William. De Britse koning Charles – een achterneef van Constantijn – en prins William lieten zich vertegenwoordigen door prinses Anne.

Konstantinos Glücksburg

Constantijn en Anne Marie op hun trouwdag in 1964

Konstantinos Glücksburg werd op 2 juni 1940 geboren als tweede kind van koning Paul en koningin Frederika. Omdat Constantijn de enige zoon was, volgde hij zijn vader op toen die in 1964 overleed. Hij trouwde met prinses Anne Marie van Denemarken, de zus van de huidige koningin Margrethe II. Ze kregen vijf kinderen: Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora en Filippos.

Hij was koning van 6 maart 1964 tot de afschaffing van de Griekse monarchie in 1973. Toen in april 1967 extreemrechtse militairen de macht grepen in Athene, nam Constantijn ondanks de oproep van de wettelijke regering geen afstand van de coupplegers en zweerde hen in als premier en ministers van de nieuwe regering.

Hij kreeg daar later spijt van en deed in december een poging tot een tegencoup. Die actie mislukte en de koning vluchtte met zijn familie naar Rome, waar hij tijdens de rest van het militaire bewind in ballingschap verbleef.

Ballingschap

Na het herstel van de democratie in Griekenland in 1974 sprak een meerderheid van de bevolking zich in een referendum uit tegen een herinvoering van de monarchie. Constantijn vestigde zich daarna in Londen.

In 1994 verloor hij zijn Griekse staatsburgerschap na een controversiële strijd met de regering over het voormalige eigendom van de koninklijke familie. Pas in 2013 keerde Constantijn definitief terug naar zijn geboorteland.

4 Responses to Grieken en royals nemen afscheid van Constantijn II

  1. dani2503 schreef:

    Jammer dat de Monarchie is afgeschaft in Griekenland. Konstantijn was een zeer sympathiek persoon. Dat hij ruste in vrede. 🙏

  2. Johanna H-z schreef:

    De Griekse regering moet zich schamen.
    R.I.P Koning Konstantinos, kalo taksidi

  3. […] heeft minister van Cultuur Lina Mendoni gezegd in een interview met Real FM-radio, een dag na de begrafenis van voormalig koning Constantijn II op het […]

  4. […] Grieken en royals nemen afscheid van Constantijn II […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: