Rechtbank Lesbos verwerpt aanklacht tegen hulpverleners

De 24 hulpverleners die op Lesbos terechtstonden vanwege het helpen van bootvluchtelingen, worden niet meer vervolgd voor spionage. De rechtbank heeft de aanklacht ingetrokken vanwege procedurele fouten.

De hulpverleners – 17 buitenlanders en zeven Grieken – werden verdacht van het afluisteren van radiofrequenties van de Griekse kustwacht. De rechtbank verwierp die beschuldigingen omdat de wet waaronder ze waren ingediend sindsdien is afgeschaft.

De advocaten van de beklaagden hadden eerder al aangevoerd dat er volgens hen juridisch slecht werk was verricht. Zo waren er voor de buitenlandse verdachten geen vertalingen beschikbaar van de Griekse processtukken en noemden ze de beschuldigingen van spionage vaag.

Tegen de reddingswerkers liggen nog wel andere beschuldigingen, waaronder mensensmokkel, maar die zijn nog niet voor de rechter gebracht.

De beklaagden, waaronder ook de 75-jarige Nederlander Pieter Wittenberg, ontkennen alle beschuldigingen en zeggen dat ze niets anders deden dan mensen helpen van wie het leven in gevaar was. De vrijwilligers hielpen in 2016 en 2017 mensen die met bootjes vanuit Turkije aankwamen op de kust van Lesbos. Ze deelden onder andere water en reddingsvesten uit.

Behalve de Nederlander Wittenberg staan ook de de Syrische mensenrechtenactivist Sarah Mardini (27) en de Duits-Ierse reddingsduiker Sean Binder (27) terecht. Zij zaten na hun arrestatie in 2018 meer dan honderd dagen in voorarrest. Het verhaal van Mardini werd bekend bij het grote publiek door de Netflix-film The Swimmers.

De zaak heeft tot veel kritiek geleid van mensenrechtenorganisaties. “Dit soort processen zijn zeer zorgwekkend omdat ze levensreddend werk strafbaar stellen en een gevaarlijk precedent scheppen”, zei het VN-bureau voor de Mensenrechten voor aanvang van de rechtszaak.

🎙️ Pieter Wittenberg deed zijn verhaal in het radioprogramma Spraakmakers

4 Responses to Rechtbank Lesbos verwerpt aanklacht tegen hulpverleners

  1. dani2503 schreef:

    Gelukkig al een deel van de aanklachten van tafel geveegd door knoeiwerk. Wellicht zal dan de rest van de aanklachten ook niet gebaseerd zijn op feiten.

  2. T.W. Boxem schreef:

    Weliswaar op formele gronden maar toch hoera!

  3. Maarten den Ouden schreef:

    Heel veel Grieken zullen zich schamen voor het beleid van de Griekse regering. Denkende aan de Klein-Aziëramp, ‘Megali Katastrofi’, 100 (101) jaar geleden! Anderhalf miljoen vluchtelingen uit Smyrna. Nu komen de vluchtelingen ook uit Turkije naar Griekenland en zoeken een veilig bestaan. De arme zielen die in een rubberbootje naar Lesbos proberen over te steken, komen trouwens uit Izmir in Turkije. En Izmir is dus gewoon het vroegere………… Smyrna!

  4. […] Rechtbank Lesbos verwerpt aanklacht tegen hulpverleners […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: