Griekenland verbiedt spionagesoftware

Het Griekse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat commerciële spyware, zoals Predator of Pegasus, verbiedt. De wet werd aangenomen met 156 stemmen voor en 142 tegen.

Onder de nieuwe wet staat op het gebruik, de verkoop of verspreiding van spyware in Griekenland een gevangenisstraf van minimaal twee jaar. Ook moet er nieuwe wetgeving komen voor telefoontaps door de overheid en moeten de procedures voor het aanstellen van de top van de Nationale Inlichtingendienst (EYP) worden aangescherpt.

De nieuwe wet werd aangenomen na enkele dagen van stevig debat in het parlement. De oppositiepartijen – die allemaal tegenstemden – noemen de wet een ‘doofpot’ en eisen dat de verkiezingen worden vervroegd, zodat de burgers kunnen aangeven of de regering hun vertrouwen heeft. Het verbod op spionagesoftware volgt namelijk op een groot afluisterschandaal waarin de Griekse overheid een hoofdrol speelt.

Predatorgate 

Het afluisterschandaal kwam aan het licht toen PASOK-politicus Nikos Androulakis, die ook lid is van het Europarlement, zijn telefoon in Brussel moest laten doorlichten. Op zijn toestel werd Predator-spyware gevonden. Het bleek dat hij vanaf september 2021 enkele maanden werd afgeluisterd door de inlichtingendienst van zijn land en was aangemerkt als ‘veiligheidsrisico’ voor het land.

Behalve Androulakis, werden ook andere politici en enkele onderzoeksjournalisten bespioneerd door de EYP. Op hun telefoons werd de afluistersoftware Predator aangetroffen.

Regering ontkent gebruik spyware

De regering houdt vol dat haar diensten de spyware nooit hebben gebruikt – een standpunt dat politieke tegenstanders herhaaldelijk in twijfel hebben getrokken. Premier Mitsotakis voerde na zijn aantreden in 2019 namelijk een wet in waarbij de nationale inlichtingendienst EYP direct onder zijn toezicht kwam.

EYP-baas Panagiotis Kontoleon werd vanwege het schandaal de laan uitgestuurd. Ook kabinetschef Grigoris Dimitriadis (de rechterhand en neef van de premier) moest opstappen.

2 Responses to Griekenland verbiedt spionagesoftware

  1. […] Griekenland verbiedt spionagesoftware […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: