‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’

De verklaring van de motoragent die begin deze week in Thessaloniki de 16-jarige Kostas Fragoulis in het hoofd schoot, blijkt niet overeen te komen met de uitkomst van forensisch onderzoek op de plaats delict.

Agenten achtervolgden de pick-up van de jongen nadat een medewerker van een tankstation had gemeld dat de tiener zijn rekening van 20 euro niet had betaald. Na een achtervolging werd de jongen neergeschoten. Pas na 28 minuten rapporteerden de agenten dat bij het Operationeel Centrum van de politie.

De jongen, lid van de Roma-gemeenschap, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In zijn verklaring zei de agent – die is beschuldigd van poging tot doodslag– dat hij eerst een waarschuwingsschot in de lucht afvuurde om de tiener tot stoppen te dwingen, daarna zou hij op de banden van de auto hebben gemikt.

Verklaring agent rammelt

Onderzoekers ontdekten echter dat een van de twee kogels de achterruit van de auto verbrijzelde, de hoofdsteun van de bestuurdersstoel binnendrong en de tiener in het achterhoofd raakte. In de muur van het hostel waar de auto tot stilstand kwam, werd een tweede kogel gevonden.

Als uit de ballistische test blijkt dat de tweede kogel afkomstig is uit het wapen van de 34-jarige agent, betekent dit dat zijn verklaring over het lossen van een waarschuwingsschot niet klopt. Ook uit beelden van een beveiligingscamera, die een deel van de politie-achtervolging vastlegde die aan de schietpartij voorafging, zou blijken dat de verklaring van de agent rammelt.

Volgens advocaat Theofilos Alexopoulos die de familie van de tiener bijstaat, is te zien dat Kostas tijdens de achtervolging de treinrails opreed, waardoor zijn auto spinde en tot stilstand kwam. Dit spreekt de beweringen van de agenten tegen.

Zij verklaarden dat de jongen een opzettelijke U-bocht maakte om de motoren van de agenten te rammen. Alexopoulos vermoedt dat de politie de zaak in de doofpot wil stoppen en noemde het schot ‘een direct neutralisatieschot’.

Protesten en rellen

Het neerschieten van Kostas Fragoulis heeft de afgelopen dagen op verschillende plaatsen geleid tot hevige rellen en protesten tegen politiegeweld. Leden van de Roma-gemeenschap zeggen dat de politie een racistisch motief had. “Het was niet de benzine, het was niet het geld, de politie schoot omdat hij Roma was”, stond op een spandoek dat demonstranten eerder deze week omhooghielden bij het gerechtsgebouw waar de agent moest verschijnen.

In Roma-kampen in Menidi, Zefyri Ano Liosia en Aspropyrgos in het westen van Attica vonden vandaag grootschalige politie-acties plaats. Speciale eenheden doorzochten huizen om relschoppers te identificeren en te arresteren. Ook waren ze op zoek naar mensen die gisteravond in Menidi een bus in brand hadden gestoken. Volgens Griekse media zijn zeker zeven mensen aangehouden.

Geweld tegen Roma

Leden van de Roma-gemeenschap in Griekenland en mensenrechtenactivisten beschuldigen de Griekse autoriteiten regelmatig van discriminatie van Roma. De afgelopen jaren zijn verschillende Roma-mannen doodgeschoten of gewond geraakt tijdens confrontaties met de politie, terwijl ze naar verluidt probeerden te ontsnappen aan arrestatie wegens wetsovertredingen.

Zeven agenten staan ​​momenteel terecht voor moord en poging tot moord op een 20-jarige Roma-man, die vorig jaar werd doodgeschoten in Perama, een voorstad van Piraeus.

4 Responses to ‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’

  1. […] ‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’ […]

  2. […] ‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’ […]

  3. […] ‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’ […]

  4. […] ‘Verklaring agent over schietpartij rammelt’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: