Karagiozis maakt stap naar de bioscoop

Generaties Grieken hebben zich vermaakt met zijn avonturen. En nu is Karagiozis, de geliefde held van het schaduwtheater ook te zien in de bioscoop. Hij speelt de hoofdrol in de eerste lange Griekse 3D-animatiefilm.

Samen met zijn vrienden gaat Karagiozis op avontuur in een kleurrijke, levendige omgeving, vol muziek, grappen en zang. De film is gebaseerd op het verhaal “Karagiozis Grammaticos”, waarin Karagiozis een baan aanneemt als dorpssecretaris. Hij doet dat met veel plezier, maar beschikt niet bepaald over de benodigde kwalificaties voor de functie.

“Voor de omgeving hebben we ons laten inspireren door de regio Epirus en specifiek Ioannina van de 19e eeuw, zonder dat dit betekent dat de film zich in deze tijd afspeelt”, zei Athos Danellis, een van de meest prominente moderne karagioz-spelers tegen Hellas Posten.”Maar het is ook een indirecte historische referentie, aangezien de eerste stappen van de Griekse Karagiozis in deze specifieke regio en periode te vinden zijn.”

Voor de film werden speciale motion capture-pakken gebruikt zodat de bewegingen van de acteurs – 1200 verschillende bewegingen alleen al voor de gezichten – op de computer realistisch tot leven konden worden gebracht. “Ze werkten altijd met respect voor het schaduwtheater en zijn helden, zodat de kijker niets vreemds ziet”, aldus Danellis. “Het is gewoon een anders vorm van dezelfde kunst.”

Theatro Skion

Het geliefde Griekse Karagiozis-personage komt voort uit Turkse schaduwpoppenspelen genaamd Karagoz en Hacivat. Tijdens het Ottomaanse bewind in de 19e eeuw kwam het schaduwtheater vanuit Klein-Azië (Anatolië) naar het vasteland van Griekenland. Aan het einde van de 19e eeuw werd Karagiozis gehelleniseerd in Patras door Dimitrios Sardounis. Het genre werd volledig omarmd door de Griekse bevolking.

Sardounis, ook bekend als Mimaros, wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne Griekse schaduwtheater (Θέατρο Σκιών). Na zijn dood in 1912 zetten zijn leerlingen Theodoros Theodorellos, Yiannis Roulias en Memos Christodoulou het werk van hun mentor voort en zij verspreidden Karagiozis door heel Griekenland.

In de jaren tachtig maakten Karagiozis en zijn vrienden hun televisiedebuut. Ondanks een lichte daling in populariteit, zijn de verhalen van het schaduwtheater tegenwoordig nog steeds geliefd.

karagahiozis
Een schaduwpop van Karagiozis

Wie is Karagiozis?

Karagiosis is een Griekse antiheld die altijd honger heeft en een armoedig bestaan leidt in een schamel hutje. Hij heeft altijd blote voeten en draagt gescheurde en opgelapte kleding. Ook heeft hij een bochel, een grote neus en een rechterarm die drie keer zo lang is als zijn linker. Karagiosis is getrouwd met Aglaia en heeft drie lawaaiige kinderen, de Kollitiria. Daar tegenover staat de Turkse pasja die een luxe leventje leidt in zijn paleis.

Enkele andere figuren uit de komische verhalen, die spelen in de Ottomaanse tijd, zijn Barba Giorgos (een gespierde bergbewoner), Dionysios (afkomstig van Zakynthos, spreekt in dialect en zingt kantades) en Hadjiavatis (Turkse vriend van Karagiosis, wordt vaak de dupe van zijn plannetjes) Zelfs Alexander de Grote maakt soms zijn opwachting.

Karagiosis is altijd op zoek naar manieren om aan geld te komen en daarbij maakt hij vaak gebruik van list en bedrog. Soms probeert hij de pasja te helpen, andere keren bedriegt hij hem juist. Maar dat bedrog komt bijna altijd uit.


“Karagiozis: The Movie” draait vanaf 8 december 2022 in de Griekse bioscopen


One Response to Karagiozis maakt stap naar de bioscoop

  1. […] Karagiozis maakt stap naar de bioscoop […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: