‘Akkoord over Parthenon Marbles in zicht’

De Griekse premier en de bestuursvoorzitter van het British Museum hebben het afgelopen jaar in het geheim gesprekken gevoerd over de toekomst van de Parthenon Marbles. Volgens de Griekse krant Ta Nea zijn die gesprekken in een ‘vergevorderd stadium’.

Het zou een doorbraak kunnen betekenen in een slepend conflict over het eigendomsrecht. Griekenland strijdt al bijna 200 jaar voor teruggave van de marmeren sculpturen van het Parthenon, terwijl de Britten vinden dat zij de rechtmatige eigenaar zijn.

Ta Nea schrijft vandaag dat de eerste ontmoeting tussen premier Mitsotakis en George Osborne vorig jaar november plaatsvond in Londen. Toen ging het om verkennende gesprekken. Deze week hebben de twee elkaar opnieuw ontmoet in de Britse hoofdstad, meldt de krant.

‘win-win-oplossing’

Volgens Ta Nea is er ‘aanzienlijke vooruitgang’ geboekt en ligt er bijna een overeenkomst. “Het akkoord is 90 procent rond, maar over een cruciale 10 procent zijn ze er nog niet uit. Het zal moeilijk worden, maar is niet onmogelijk”, vertelden bronnen aan de krant. Minister van Staat Giorgos Gerapetritis bevestigde tegenover The Guardian dat er een dialoog is tussen de Griekse regering en het British Museum.

Premier Mitsotakis zou deze week tijdens een toespraak op de London School of Economics hebben gezegd dat hij ‘voelde’ dat er vooruitgang werd geboekt in de kwestie en dat een ‘win-win-oplossing’ mogelijk was. In juni van dit zei Osborne dat hij openstaat voor een deal met Griekenland.

Hoe een eventuele deal over de Parthenon Marbles er uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Mogelijk krijgen de Britten enkele Griekse topstukken in ruil voor de marmeren delen van het Parthenon. Een andere optie zou een gezamenlijk eigenaarschap kunnen zijn, al is dat voor Athene waarschijnlijk niet acceptabel.

Lord Elgin

In 1801 verwijderde de Britse Lord Elgin marmeren delen van het fries van het Parthenon nadat hij die voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. In 1816 verkocht hij de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum in Londen. Daar zijn de beelden nog steeds te zien. Het meenemen van de sculpturen wordt door velen gezien als kunstroof.

Het eigendomsrecht van de Parthenon Marbles is een aanhoudend twistpunt tussen Griekenland en Groot-Brittannië. Griekenland probeert al sinds 1832 de marmeren stukken terug te halen naar Athene. De Britten weigeren dit stelselmatig.

Udate 05/12: Greece, Britain discussing Parthenon Marbles return but deal not close

One Response to ‘Akkoord over Parthenon Marbles in zicht’

  1. […] ‘Akkoord over Parthenon Marbles in zicht’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: