Schilderij van Tsarouchis levert recordbedrag op

foto: Press Bonhams

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Een schilderij van de Griekse kunstschilder Yiannis Tsarouchis is in Parijs voor een recordbedrag geveild. ‘La garde oubliée’ ging voor 441.375 euro onder de hamer bij Bonhams, een wereldwijd opererend veilinghuis voor kunst en antiek.

Het schilderij uit 1955, dat werd geveild tijdens The Greek Sale van Bonhams, was afkomstig uit de collectie van de legendarische galeriehouder Alexander Iolas. De prijs van ruim 440.000 euro die werd neergeteld, overtrof alle verwachtingen. Vooraf werd geschat dat het 80.000 tot 120.000 euro zou opleveren.

“Tsarouchis’ meesterwerk ‘La garde oubliée’ omvat zoveel van de thema’s die het werk van deze artiest zo onderscheidend maakten”, zei Anastasia Orfanidou, specialist in Griekse kunst bij Bonhams. Zij noemde het recordbedrag waarvoor het werk werd verkocht ‘de kers op de taart’ van de veiling.

Bij de veiling werd nog een schilderij van Tsarouchis verkocht. ‘Épicerie à Mytiline’ (1965) ging voor 189.375 euro van de hand. Ook die prijs was hoger dan verwacht, want ook dit werk had een geschatte waarde van 80.000-120.000 euro.

Homo-erotische onderwerpen

Yiannis Tsarouchis (1910 – 1989) was een homoseksuele modernistische schilder en decorontwerper die internationale faam verwierf en vooral bekend stond om zijn homo-erotische onderwerpen, waaronder soldaten, matrozen en naakte mannen. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Griekse Dertigers, die in de jaren 30 het modernisme introduceerden in de Griekse kunst en literatuur.

In 1982 werd het Yannis Tsarouchis Foundation Museum geopend in Maroussi. Het museum is gehuisvest in het huis van de kunstenaar. Tsarouchis overleed in 1989 in Athene.

One Response to Schilderij van Tsarouchis levert recordbedrag op

  1. […] Schilderij van Tsarouchis levert recordbedrag op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: