Beschermde status voor honing van Samothraki

De honing van Samothraki krijgt een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) vanwege de hoge kwaliteit en unieke eigenschappen.

De honing van Samothraki wordt geproduceerd door bijen die afkomen op vier specifieke planten – de antrakla (postelein), de heide, de aria (een Mediterrane eikensoort) en de fraxos (een pluim-es) .Het wordt alleen geproduceerd en verzameld in de lente. Als een imker later oogst, krijgt hij niet het gewenste honingproduct.

Deze donkergekleurde honing heeft een bittere smaak en unieke anti-bacteriële en anti-oxiderende eigenschappen. Uit onderzoek is gebleken dat de indicatoren van deze honing 2 tot 3 keer hoger zijn dan die van de beroemde Manuka-honing uit Nieuw-Zeeland, waarvan de prijs vorig jaar rond de 100 euro per kilo lag.

Het zal waarschijnlijk nog zo’n twee jaar duren voor de honing van Samothraki daadwerkelijk de beschermde status heeft.

Een beschermde oorsprongsbenaming moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Deze beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie.

Op de lijst van streekproducten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini.

One Response to Beschermde status voor honing van Samothraki

  1. […] Beschermde status voor honing van Samothraki […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: